“Slachtoffer stierf niet in het verkeer, maar werd gedood in het verkeer”

Vier jaar cel voor Oostendse zakenman die Nederlander doodreed aan tankstation E40

Vier jaar cel voor Oostendse zakenman die Nederlander doodreed aan tankstation E40

Foto: rr

Gent / Oostende -

Geert W., de man die eind januari stomdronken de shop van een tankstation binnenreed, is vrijdagochtend veroordeeld tot vier jaar cel, 4.000 euro boete en een levenslang rijverbod. Op 22 januari reed de Oostendse zakenman langs de E40 in Drongen de shop van een tankstation binnen. Bij het ongeval viel een dode en enkele gewonden.

W. reed die bewuste avond met een zeer lage snelheid het terrein van het tankstation op. Ter hoogte van de pompen kwam zijn wagen bijna tot stilstand, maar plots schoot hij als een pijl vooruit, recht de shop van het tankstation in Drongen in. De balans was zwaar: een Nederlander raakte gekneld tussen de wagen en een koffiemachine en overleed ter plaatse. Twee collega’s raakten gewond, maar waren buiten levensgevaar.

“Mijn cliënt lijdt aan alcoholafhankelijkheid”

Geert W., was vrijdagochtend niet aanwezig in de Gentse politierechtbank om zijn vonnis aan te horen. Tijdens de vorige zitting vroeg zijn advocaat een autonome probatiestraf in plaats van een celstraf. “Mijn cliënt lijdt aan alcoholafhankelijkheid, een ziekte dus”, pleitte Walter Van Steenbrugge.

De rechter ging daar vrijdagochtend echter niet in mee. “Gezien beklaagde al vijf keer eerder veroordeeld is voor dronken sturen, hij een dodelijk slachtoffer op zijn geweten heeft en het ongeval zeer zware gevolgen had voor slachtoffers en nabestaanden, is een autonome probatiestraf niet aangewezen”, aldus de rechter. “Hij had niet de intentie om andere personen te doden, maar hij moest er zich bewust van geweest zijn dat hij door zijn gedrag een grote kans creëerde op een fatale afloop van zijn onverantwoorde rijgedrag. Het slachtoffer stierf niet in het verkeer, maar werd gedood in het verkeer”, stelde politierechter Chris De Roy. “De maximale termijn van een autonome probatie is volgens de rechtbank te kort om het juiste effect te hebben. Beklaagde zal immers zijn hele leven lang moeten vechten tegen zijn alcoholproblemen.”

Geert W. kreeg vier jaar effectieve celstraf voor het dodelijk ongeval dat hij op 22 januari 2018 veroorzaakte. Hij moet ook een boete van 4.000 euro betalen en kreeg een levenslang rijverbod voor alle motorvoertuigen. Aan de eigenaar van het tankstation, burgerlijke partij in de zaak, moet hij een voorlopige schadevergoeding van 15.000 euro betalen.

“Vonnis bespreken met cliënt”

De verdediging overweegt in beroep te gaan. “We zijn nog altijd van mening dat een autonome probatiestraf de meest aangewezen bestraffing is, zowel voor de cliënt als voor de maatschappij. Onze cliënt heeft wel altijd aangegeven dat hij zich nooit meer als bestuurder van een motorvoertuig in het verkeer wou begeven. We gaan het vonnis bespreken met onze cliënt”, zegt advocaat An-Sofie Raes.

Video: Belga

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees