Schimmels zijn steeds vaker resistent tegen medicijnen, en dat is gevaarlijk: “Zelfs een composthoop kan al dodelijk zijn”

Schimmels zijn steeds vaker resistent tegen medicijnen, en dat is gevaarlijk: “Zelfs een composthoop kan al dodelijk zijn”

Foto: ISOPIX

Steeds vaker sterven mensen aan schimmelinfecties. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Een van de oorzaken? De schimmels raken steeds meer resistent aan geneesmiddelen die hen zouden moeten bestrijden.

De laatste jaren is er al veel aandacht gegaan naar het omkeren van de trend dat bacteriën resistent raken aan steeds meer antibiotica, door het overmatige antibioticagebruik bij de bevolking. Voor resistentie tegen geneesmiddelen voor schimmelinfecties is er echter nauwelijks aandacht. Ten onrechte, want het probleem groeit. Meer nog: het aantal doden door schimmelinfecties wereldwijd is intussen zelfs al hoger dan het aantal doden door malaria of bijvoorbeeld borstkanker.

Dat komt onder andere doordat ‘gewone’, veelvoorkomende schimmelinfecties ongeneesbaar worden door medicijnresistentie. “Fungiciden delen hetzelfde probleem met antibiotica: het organisme dat ze moeten doden, wordt steeds sneller resistent. De organismen worden sneller resistent dan dat er fungiciden kunnen ontwikkeld worden en er steeds meer mensen zijn die kwetsbaar zijn aan zo’n infecties.”

Schimmels zijn steeds vaker resistent tegen medicijnen, en dat is gevaarlijk: “Zelfs een composthoop kan al dodelijk zijn”
Foto: Getty Images/iStockphoto

“Gevaarlijke composthopen”

Onderzoekers van de Imperial College London en de Universiteit van Exeter waarschuwen hoe dieren, mensen en gewassen bedreigd worden door bijna alomtegenwoordige schimmels. “En zo kunnen zelfs composthopen dodelijk zijn, als je geen volledig functionerende aangeboren immuniteit hebt. Het immuunsysteem kan dan niet op tegen de sporen van die schimmels in die composthopen”, zegt schimmelziektenexpert Matthew Fisher aan de Britse onlinekrant The Independent. Bovendien kunnen schimmels zich veel makkelijker dan bacteriën ook via de lucht verspreiden.

Ook dokters die zich bezighouden met transplantaties vrezen schimmelinfecties. Het immuunsysteem kan bij transplantaties vaak zelf niet meer die schimmelinfecties vernietigen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld kankerpatiënten bij wie het immuunsysteem is aangetast, of mensen met aids. Zo sterven er jaarlijks zo’n half miljoen mensen die aids hebben aan schimmel-meningitis in Afrika, iets dat normaal geen effect op hen zou hebben moest hun immuunsysteem niet door het aidsvirus zijn aangetast.

Bijkomend probleem: er zijn sowieso minder soorten van medicijnen tegen schimmels dan dat er tegen bacteriën zijn. Er zijn amper vier klassen van fungicide die bij mensen kunnen gebruikt worden. Dat komt doordat mensen en schimmels meer genetisch gelijkend zijn dan mensen en bacteriën, wat betekent dat veel medicijnen die schimmels doden ook mensen zouden kunnen doden.

Landbouw

En ook het veelvuldig gebruik van fungiciden in de landbouw bevordert de resistentie van schimmels tegen die middelen. “Ze zijn absoluut overal, we spuiten honderdduizenden kilo’s over het platteland”, klinkt het. Gevolg is dat dus ook gewassen steeds vaker bedreigd worden door schimmels die niet meer vallen te behandelen. Zo is er bijvoorbeeld een risico voor bananengewassen en sla die bedreigd worden door resistentie tegen schimmels. In het onderzoek wordt dan ook gewaarschuwd dat schimmel op die manier ook de wereldwijde voedselzekerheid kunnen bedreigen.

“Er is een nood aan nieuwe stappen in hoe we de huidige geneesmiddelen gebruiken en hoe we nieuwe behandelingen kunnen ontwikkelen, en dat om een globale ineenstorting te vermijden van de mogelijkheid om schimmelinfecties te bestrijden”, zegt Fisher nog. “Het probleem werd tot nu toe onderschat, maar de toenemende bedreiging voor de menselijke gezondheid en voor de voedselzekerheid is ernstig en onmiddellijk.”

Schimmels zijn steeds vaker resistent tegen medicijnen, en dat is gevaarlijk: “Zelfs een composthoop kan al dodelijk zijn”
Foto: BELGAIMAGE
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S