Einde van een tijdperk? “Fiatjes straks niet meer in Italië gemaakt”

Einde van een tijdperk? “Fiatjes straks niet meer in Italië gemaakt”

Foto: *

Automaker Fiat is volgens bronnen van plan goedkopere modellen als de Punto en de Alfa Romeo Mito niet meer te produceren. De productie van de Fiat Panda zou naar Polen verhuizen, meldt persagentschap Bloomberg.

De plannen worden naar verluidt 1 juni wereldkundig gemaakt, al is er volgens de bronnen nog geen definitieve beslissing genomen over de wijzigingen. Indien de geruchten worden bevestigd, gaat het om een historisch besluit. Net de productie van betaalbare auto’s staat volgens kenners symbool voor het naoorlogse succes van Fiat.

Fiat, dat onderdeel is van samenwerkingsverband Fiat Chrysler, gaat ook de productie van de Panda verplaatsen. Deze auto’s zullen in Polen van de band rollen. De fabrieken in de buurt van Turijn en Napels worden aangepast voor de fabricage van duurdere modellen als de SUV’s van Jeep en Maserati.

Fiat Chrysler-topman Sergio Marchionne, die volgend jaar met pensioen gaat, zou geen toekomst zien in de productie van goedkope modellen in landen waar de lonen hoger liggen.

De beslissing om de productie te verplaatsen maakt volgens bronnen deel uit van het strategisch plan van Marchionne om de focus bij de Europese wagenproductie te verschuiven naar premiumwagens, de verkoop van Jeeps wereldwijd een boost te geven en het bedrijf te doen evolueren naar de productie van hybride elektrische wagens.

In januari verklaarde de CEO nog dat Fiat zijn winst zou kunnen verdubbelen op vijf jaar tijd door het Jeep-merk verder te exploiteren.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees