Deze stad zet nu ook camera’s in tegen sluikstorters

Deze stad zet nu ook camera’s in tegen sluikstorters

Buurtbewoner Philippe Despriet contacteerde de politie al geregeld over sluikstorten aan het bushokje in de Sint-Denijsestraat. Foto: loh

Kortrijk -

Het stadsbestuur gebruikt nu ook camera’s om sluikstorters op te sporen. Ondanks alle inspanningen neemt het aantal overtreders niet af. Kortrijk telt grosso modo één camera per vijfhonderd inwoners. Burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil na de gemeenteraadsverkiezingen veiligheidscamera’s in elke wijk.

Een grove som leert dat Kortrijk per 500 inwoners een camera heeft op openbaar terrein. Daar zijn de privécamera’s niet bijgeteld.

Met de camera’s wil het stadsbestuur de criminaliteit inperken. Nu gaat de stad nog een stap verder. In samenwerking met de intercommunale afvalverwerker Imog worden drie mobiele camera’s ingezet op sluikstortplaatsen. In een proefperiode zijn al zeven sluikstorters geregistreerd.

“En dat kan om het even wie zijn”, zegt Koen Delie van Imog. Imog verzamelt de gegevens en geeft ze door aan de GAS-ambtenaar, die er een boete van 50 tot 350 euro voor kan uitschrijven.

Hotspot nummer 1 is de Sint-Denijsestraat in Kortrijk, en meer bepaald het bushokje ter hoogte van warenhuis Aldi. Bewoner Philippe Despriet: “Ik klaag dit al jaren aan. Al twee keer zaten we met een rattenplaag, afkomstig van etensresten bij het sluikstorten. Het helpt gewoon niet. Je vindt zelfs meubels aan het bushok.”

De wijkagent verbaliseerde vrijdagmorgen nog een man die een factuur in zijn afvalzak had laten zitten. “Maar sluikstorters zijn vindingrijker geworden”, zegt schepen van Milieu Bert Herrewyn (SP.A).

“Ze letten goed op om geen sporen na te laten. Daarom het inzetten van deze camera’s. We tonen die niet, want dan weet iedereen hoe de mobiele camera er uitziet. Een propere stad is een veilige stad. Wie hardleers is, vliegt op de bon. Het aantal sluikstorters neemt niet af, ondanks alle inspanningen. We vinden nog altijd matrassen in sloten, terwijl het containerpark gratis is.”

Ook nepcamera’s

Eén camera werd al ingezet op het Sint-Amandsplein, in de Zwevegemsestraat en in de Sint-Denijsestraat. Binnenkort komen er ook nepcamera’s. “Ooit gaan de sluikstorters weten waar de camera hangt”, zegt schepen Herrewyn.

“Daarom gebruiken we later ook drie nepcamera’s, zodat we meerdere plaatsen kunnen controleren. Eén camera kost namelijk 12.000 euro.”

De honger naar camera’s in Kortrijk wordt in de volgende beleidsperiode niet gestild. Burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD): “Kortrijk heeft nu een netwerk van 163 camera’s. De politie kan bij de opheldering van één op de vier feiten gebruik maken van camerabeelden.”

In de volgende legislatuur wil Van Quickenborne, als hij aan zet is, iedere wijk in Kortrijk voorzien van een veiligheidscamera.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio