Splinternieuw verkiezingsboek doet nu al stof opwaaien

Boekvoorstelling Ridouani mondt uit in kritisch panelgesprek

Bijna 250 man had zich ingeschreven voor de boekvoorstelling. Foto: jph

Leuven -

De boekvoorstelling van ‘Verbinden boven verdelen’ van kandidaat-burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A) ging gepaard met een kort debat waarin twee van de drie panelleden onomwonden kritiek uitten op het stadsbestuur waarvan Ridouani deel uitmaakt.

Kandidaat-burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A), huidig schepen van Personeelszaken, Onderwijs, Economie, Leefmilieu en Vastgoed, stelde donderdagavond zijn boek Verbinden boven verdelen voor in Museum M. Voor ongeveer 250 mensen - een betere opkomst dan verwacht - gaf Ridouani een korte inleiding waarna een panelgesprek van ongeveer veertig minuten volgde. Gasten waren psychiater Dirk De Wachter, MO-journaliste Tine Hens en Bar Stan-ondernemer Michaël Cloet.

Het panelgesprek begon met lof voor Ridouani's boek. Zo zei De Wachter dat hij hield van de bescheidenheid ervan. Cloet opperde dat het heel inspirerend werkte, maar eindigde met kritiek tegen het huidige bestuur. Zo spraken Hens en Cloet zich uit tegen de Bruulparking, de geplande podiumkunstenzaal op de Hertogensite, Leuven Bad en de evolutie aan de Vaartkom die ze onvoldoende inclusief vinden. Hens zei ook dat Leuven nood heeft aan meer biodiversiteit.

Dat het debat zo'n kritische draai kende, leek Ridouani niet te deren. “Ik heb de panelleden niet gekozen om mij naar de mond te praten”, zei hij op het einde van het gesprek.

“Een burgemeester die verbindt en niet verdeelt”

In Verbinden boven verdelen geeft Ridoauni zijn visie op de stad en doet hij uit de doeken waarom hij een goede burgemeester zou zijn. “Deze tijd vraagt om een burgemeester die mensen verbindt en ze niet verdeelt”, zegt hij. “Ik ga er niet vanuit dat we rond de open haard Kumbaya moeten zingen, maar nu is de slinger te ver doorgeslagen. Er is teveel stigmatisering op basis van mensen hun achtergrond, overtuiging, geaardheid en gender. Ik heb een model voor ogen dat diversiteit waardeert.”

In het boek heeft hij het ook voorzichtig over zijn persoonlijke verhaal: van zijn vader die uit Marokko naar Leuven verhuisde, zijn studentenjob bij Quick, zijn keuze voor de politiek tot aan het gerucht dat hij zijn vrouw Geertrui zou slaan. Maar vooral zijn politieke successen - het Buddyproject, Leuven Mindgate, het circulatieplan, het winnen van de European Green Leaf - en zijn visie op het toekomstige Leuven treden naar de voorgrond.

Een sneer naar de oppositie mag natuurlijk niet ontbreken in een boek dat aan de vooravond van de verkiezingen gelanceerd wordt. De duidelijkste aanval richt Ridouani aan het adres van de N-VA, omwille van de vele besparingen op de sociale zekerheid en het integratiebeleid. Wat dat laatste betreft, zegt hij trots dat Leuven geen enkele Syriëstrijder heeft grootgebracht.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio