Een nieuwe week, een nieuwe schietpartij: dit jaar al gemiddeld meer dan één shootingper week in Amerikaanse school

Een nieuwe week, een nieuwe schietpartij. Zo lijkt het wel in de VS. Vrijdag werd alweer geschoten in een Amerikaanse school. Dit keer gebeurde dat in Santa Fe in Texas. Het was al de 22e schietpartij in een school in de VS dit jaar.

De schietpartij in de staat Texas vond plaats in de Santa Fe High School. Een jonge schutter was de school met een wapen binnengedrongen. De school ging in lockdown. De jongeman van 17 had intussen 10 mensen gedood met zijn wapen en 10 anderen verwond voor hij zichzelf overleverde aan de politie.

LEES OOK. Hij schoot 10 mensen dood, maar sommige leerlingen spaarde hij “zodat ze zijn verhaal achteraf konden vertellen”

De schietpartij van vrijdag is al de 22e schietpartij in een Amerikaanse school dit jaar.

Een nieuwe week, een nieuwe schietpartij: dit jaar al gemiddeld meer dan één <I>‘</I>shooting<I>’ </I>per week in Amerikaanse school
De schutter van de schietpartij in Santa Fe, afgelopen vrijdag. Foto: AP

Alleen al dit jaar -we zijn 20 weken ver in 2018- werd er dus 22 keer geschoten in een school in Amerika waarbij er minstens één iemand gewond raakte of gedood werd. Gemiddeld is dat meer dan 1 schietpartij per week. Dat berekende Amerikaanse nieuwszender CNN. Ze spreken van een schietpartij als er sprake is van:

> minstens één persoon (exclusief de schutter) werd geraakt

> de schietpartij vond plaats op de terreinen van de school

> CNN neemt ook geweld met wapens als een gevolg van gevechten tussen bendes op in de lijst

> Ook wanneer er per ongeluk met een wapen wordt geschoten, werd dat in de lijst opgenomen, zolang er ook aan de eerste 2 voorwaarden werd voldaan.

Als CNN die parameters volgt, komen ze tot volgende schietpartijen:

(lees verder onder de kaart)

Een nieuwe week, een nieuwe schietpartij: dit jaar al gemiddeld meer dan één <I>‘</I>shooting<I>’ </I>per week in Amerikaanse school
Dit jaar waren er al 22 schietpartijen in Amerikaanse scholen Foto: CNN

18 MEI | SANTA FE, TEXAS: Dimitrios Pagourtzis komt zijn school met een jachtgeweer en ander wapen binnen en schiet 2 leerkrachten en 8 leerlingen dood.

11 MEI | PALMDALE, CALIFORNIË: Een 14-jarige jongen trok naar zijn voormalige school met een wapen en begon er met het semi-automatische wapen te schieten vlak voor de lessen starten. Een jongen van 15 werd geraakt in de schouder.

20 APRIL | OCALA, FLORIDA: Een student van 17 van de Forest High School werd in de enkel geraakt vlak voor de leerlingen van de school een protestmars gingen houden tegen wapengeweld. De verdachte bleek een 19-jarige oud-student.

Een nieuwe week, een nieuwe schietpartij: dit jaar al gemiddeld meer dan één <I>‘</I>shooting<I>’ </I>per week in Amerikaanse school
Foto: REUTERS

12 APRIL | RAYTOWN, MISSOURI: Een man werd in de buik geschoten op de parking van de Raytown South Middle School.

9 APRIL | GLOVERSVILLE, NEW YORK: Een student schoot een andere student neer in de Gloversville Middle School.

20 MAART | LEXINGTON PARK, MARYLAND: Een gewapende student schoot in de Great Mills High School op 2 andere leerlingen voor hij zelf werd doodgeschoten door een bewaker van de school.

12 MAART | SEASIDE, CALIFORNIË: Een leerkracht heeft per ongeluk een wapen laten afgaan tijdens een les over veiligheid. Een student raakte gewond.

8 MAART | MOBILE, ALABAMA: Eén persoon moest naar het ziekenhuis gebracht worden na een schietpartij op een appartement op de campus van de Universiteit van South Alabama.

7 MAART | BIRMINGHAM, ALABAMA: Bij een incidentele schietpartij op de Huffman High School werd één student gedood en is een andere ernstig gewond geraakt.

7 MAART | JACKSON, MISSISSIPPI: Bij een schietincident in een slaapzaal van de Jackson State University is een student gewond geraakt. Hij was niet in levensgevaar.

2 MAART | MOUNT PLEASANT, MICHIGAN: In een slaapzaal op de campus van de Central Michigan University werden twee mensen doodgeschoten. De slachtoffers waren geen studenten. De politie denkt daarom dat het incident gerelateerd was aan huiselijk geweld.

Een nieuwe week, een nieuwe schietpartij: dit jaar al gemiddeld meer dan één <I>‘</I>shooting<I>’ </I>per week in Amerikaanse school
Foto: AFP

27 FEBRUARI | NORFOLK, VIRGINIA: Een student werd in de Norfolk State University geraakt door een kogel vanuit een aangrenzende slaapzaal toen hij huiswerk aan het maken was. Hij raakte niet levensbedreigend gewond.

27 FEBRUARI | ITTA BENA, MISSISSIPPI: In een van de gebouwen van de Mississippi Valley State University werd een persoon neergeschoten. Volgens de politie ging het niet om een student.

24 FEBRUARI | SAVANNAH, GEORGIA: Op de campus van de Savannah State University werd een persoon neergeschoten. Hij werd nog overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij uiteindelijk overleed. Noch het slachtoffer, noch de schutter waren studenten.

14 FEBRUARI | PARKLAND, FLORIDA: Een 19-jarige ex-student drong met een semi-automatisch wapen de Marjory Stoneman Douglas High School binnen. Hij doodde er minstens 17 studenten. Nog steeds liggen er gewonde studenten in het ziekenhuis. De schutter, Nikolas Cruz, kon wegvluchten, maar werd nadien opgepakt.

Een nieuwe week, een nieuwe schietpartij: dit jaar al gemiddeld meer dan één <I>‘</I>shooting<I>’ </I>per week in Amerikaanse school
Foto: Photo News

9 FEBRUARI, NASHVILLE, TENNESSEE: Een student werd geraakt door 5 kogels op de parking van de Pearl-Cohn High School.

5 FEBRUARI, OXON HILL, MARYLAND: Op de parking van de Oxon Hill High werd een hogeschoolstudent neergeschoten. Twee tieners werden nadien opgepakt door de politie. De tieners zouden familie geweest zijn van het slachtoffer.

1 FEBRUARI | LOS ANGELES, CALIFORNIË: Een 15-jarige jongen was door een kogel geraakt in het hoofd, en een 15-jarig meisje in de pols op de Sal Castro Middle School. Ook twee andere studenten werden door kogels geraakt. De ‘dader’? Een 12-jarig meisje dat ‘onbedoeld’ een wapen had laten afgaan.

31 JANUARI | PHILADELPHIA, PENNSYLVANIA: Een gevecht leidde tot een schietpartij op de parking van de Lincoln High School. Een 32-jarige man overleed aan zijn verwondingen.

23 JANUARI | BENTON, KENTUCKY: Een 15-jarige student schoot 16 mensen neer op de Marshall County High School. Twee tieners overleden. De 15-jarige schutter wordt aangeklaagd voor moord en poging tot moord.

22 JANUARI | ITALY, TEXAS: Een scholier van 15 raakte gewond bij een schietpartij in Italy in Texas. De verdachte, ook een 15-jarige, kon snel worden opgepakt.

20 JANUARI | WINSTON SALEM, NORTH CAROLINA: Een football-speler van de Winston-Salem State University werd doodgeschoten tijdens een feestje op de campus van de Wake Forest University.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees