“Octopussen zijn aliens die via kometen op aarde terechtkwamen”: wetenschappelijk onderzoek verbaast

“Octopussen zijn aliens die via kometen op aarde terechtkwamen”: wetenschappelijk onderzoek verbaast

Stockbeeld. Foto: Shutterstock

Inktvissen zijn mogelijk aliens. Het klinkt als een bizarre theorie, maar een team van internationale wetenschappers sluit die piste niet uit. Zij hebben academische argumenten verzameld die aantonen dat de dieren mogelijk uit bevroren eieren kwamen vanuit de ruimte. Dat publiceren ze in het gerespecteerde en gespecialiseerde magazine ‘Progress in Biophysics and Molecular Biology’.

Camera-achtige ogen, flexibele lichamen en negen breinen. Een opvallend bewustzijn, hun mogelijkheid tot camouflage en een gesofisticeerd zenuwstelsel. “Inktvissen zijn een aparte soort op aarde, zoals we ze nog nooit gezien hebben. Het zijn maar een paar opvallende kenmerken die in het evolutiescenario heel plots verschijnen”, staat er in het onderzoek geschreven. Voor wie het zich afvraagt: octopussen zijn een ondersoort van inktvissen, dus ook voor die dieren geldt die theorie.

Via komeet op de aarde terechtgekomen

En dat zou wel eens kunnen zijn, omdat ze helemaal niet op aarde geëvolueerd zijn. “De grote sprong voorwaarts is mogelijk te danken aan ‘cryopreservatie’ van inktvissen en/of octopuseieren”, beweren de wetenschappers. “Dat betekent dat er biologisch materiaal bij zeer lage temperatuur bewaard is. Dat zou dan miljoenen jaren geleden via kometen in de oceaan neergestort zijn.”

Om buitenaardse wezens te ontmoeten hoef je dus volgens de wetenschappers niet de ruimte in, je kan hen ook bij ons in de oceanen vinden. “Wij vonden plausibel bewijs van de rol van buitenaardse virussen, die de evolutie van de inktvissen beïnvloeden. In het gen en de zogenaamde ‘transcriptome sequencing’ vonden we die inmenging terug”, schrijven ze in hun wetenschappelijke publicatie.

Alles buitenaards?

Die ontdekking had heel wat voeten in de aarde, “want het genoom van de octopus heeft een duizelingwekkende complexiteit van 33.000 eiwit-coderende genen. Dat is meer dan bij de homo sapiens.” Inktvissen staan evolutionair gezien dan ook ver van ons verwijderd. Zo kunnen ze zichzelf ‘ombouwen’, iets wat ongezien is in de mensen- en dierenwereld. Zij evolueren dus niet omdat hun DNA door de tijd heen veranderingen ondergaat, zij kunnen hun RNA (waarvan de chemische structuur deels vergelijkbaar is) zelf wijzigen, wat ze ook doen. Ook daarvoor zoeken de wetenschappers een uitleg in het buitenaardse.

Daarbij durven de academici nog iets verder te gaan. Zij opperen dat er een mogelijkheid is dat het leven op aarde beïnvloed is door buitenaards leven of sterker nog: dat alles wat we nu kennen niet op aarde is ontstaan, maar uit organismen uit de ruimte komt. Dat noemen de wetenschappers ‘panspermie’: voorlopig een theorie die nog niet bewezen is, omdat er nooit buitenaards leven is gevonden. Maar het kan ook niet wetenschappelijk weerlegd worden...

Corrigeer