Provincie zoekt nieuwe invulling voor bioboerderij

Geen geschoren schapen, wel zonnig feest in De Averegten

Foto: Kristof Van Rompaey

Heist-op-den-Berg - Op de weilanden aan de bioboerderij van provinciaal groendomein De Averegten vond zondag Feest op het erf plaats. Het prima weertje deed al van bij de start veel bezoekers afzakken naar de festiviteiten, zelfs al was er dit jaar één belangrijke afwezige: de schapen die er andere jaren traditiegetrouw van hun wintervacht worden ontdaan.

De landelijke gezelligheid in de omgeving van De Averegten weet al jaren veel bezoekers te bekoren. Naar het Schapenscheerfeest van vorig jaar zakten er naar schatting 5000 tot 6000 bezoekers af. Dit jaar geen geschoren schapen, en dus koos de provincie een andere naam uit voor de feestelijkheden.  “Het contract van de uitbaters die de boerderij beheerden, is inmiddels afgelopen”, legt educatief medewerker Kim Van Sande uit. “Er staan dus op dit moment geen schapen op de weides van De Averegten. Vandaar dat we nu een Feest op het erf in plaats van een Schapenscheerfeest organiseerden."

De provincie zoekt intussen volop naar een nieuwe invulling voor de bioboerderij. "Zowel educatie als het beheer van de boerderij, de dieren en de omliggende gronden staan daarin centraal", legt Van Sande uit. "Waarschijnlijk zal dat leiden tot een samenwerking met verschillende betrokkenen. Er zijn onder meer al gesprekken met het GO! Ahteneum Heist. Zij starten met een tuin- en landbouwschool en zouden zich bijvoorbeeld kunnen ontfermen over het beheer van de dieren. Rurant, het Vlaams infocentrum voor land- en tuinbouw, voert momenteel een haalbaarheidsstudie uit naar de verschillende mogelijkheden."

Op het terrein liepen zondag wel schapen rond ter vermaak van de bezoekers, maar die bleven gewoon in hun wintervacht lopen. Er vonden allerlei workshops en demonstraties plaats en verschillende lokale artiesten zorgden voor een streepje muziek. Voor de zoetekauwen was onder andere het sociale project Heide Atelier er aanwezig met artisanale ijsjes gemaakt door jongeren met een niet-aangeboren hersenletsel. Ook de kleinste bezoekertjes werden niet vergeten. "We kozen er ditmaal bewust voor om zoveel mogelijk samen te werken met lokale partners", geeft Van Sande nog mee. 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio