Nacer Bouhanni valt, maar sprint uiteindelijk overtuigend naar zege in GP Marcel Kint

Nacer Bouhanni heeft de GP Marcel Kint gewonnen. In de massasprint was de Fransman duidelijk de snelste van het peloton. Een straffe stoot, want op 45 kilometer van de finish lag hij nog tegen de grond na een valpartij. Maar nadien werd Bouhanni zonder krachten te verspillen teruggebracht in het peloton en zette zijn Cofidis-ploegmaats hun kopman perfect af in de spurt. Cees Bol werd tweede op enkele fietslengtes, Dries De Bondt werd na een late aanval nog knap derde.

jefi

Na een snelle beginfase raakte pas na een dikke vijftig kilometer een kwartet weg uit het peloton. Ludwig Dewinter, Wesley Van Dyck, Gianni Marchand en Thijs De Lange waren de renners die de vlucht van de dag vormden en het viertal zou maximaal net geen twee minuten voor het peloton uitrijden.

Dat de kopgroep nooit meer voorsprong kregen, kwam door het werk van Cofidis en Roompot, respectievelijk voor kopmannen Nacer Bouhanni en Brian Van Goethem. Op dertig kilometer van het einde was hun vluchtersverhaal al voorbij.

Op dat moment was Cofidis-kopman volop in de achtervolging na een valpartij. De Fransman ging op 45 kilometer van de finish tegen de grond en werd met hulp van zijn volledige Cofidis-ploeg teruggebracht tot in het peloton. Daarbij maakten ze wel iets te veel gebruik van het zog van de eigen ploegwagen. De jury gaf de Franse ploeg een waarschuwing: als ze het nog eens deden,werd de hele ploeg gediskwalificeerd. Zo ver kwam het gelukkig niet.

In de finale werd gekleurd door een resem aanvalspogingen. Onder meer Veranda’s Willlems Crelan wilde de sprint niet afwachten met aanvalspogingen van Stijn Steels en Stijn Devolder. In de slotkilometers was glipte Dries De Bondt mee met Jens Adams en Jan-Willem Van Schip, maar ook die poging werd net voor de slotkilometer teniet gedaan.

In de slotsprint werd Bouhanni perfect gepiloteerd door ploegmaat Bert Van Lergberghe en daarna stond er geen maat op de explosieve Fransman. Cees Bol werd tweede op enkele fietslengtes. Dries De Bondt werd uiteindelijk nog knap derde.

Winnaar Nacer Bouhanni: “Zonder mijn team had ik vandaag niet gewonnen”

Nacer Bouhanni had zondag na zijn zege in de GP Macel Kint veel lof voor zijn Belgische teammaats. “Ik kon in het wiel van Bert Van Lerberghe de laatste bocht aansnijden, was perfect gelanceerd door mijn teamgenoot en ben dan zelf vol doorgegaan. Ik had nog wat overschot”, verklaarde de 27-jarige Fransman.

Het zag er even heel benard uit voor Bouhanni toen die op 45 kilometer van de finish ten val was gekomen. De renner bleef lang op het asfalt zitten en begon dan aan een lange achtervolging. “Voor mij gingen enkele mannen tegen de vlakte. Ik kon nog net op tijd stoppen, maar werd ineens langs achteren aangereden en kwam zo alsnog ten val. Daarna kon ik rekenen op een heel sterke ploeg. Met vier brachten ze me terug naar de grote groep en dan had ik nog Michael Van Staeyen en Bert Van Lerberghe zitten om me perfect af te zetten in de sprint. Zonder mijn team had ik vandaag niet gewonnen.”

“Tweemaal winnen op korte tijd geeft me heel wat vertrouwen. Mijn eerstvolgende koers is de Boucles de L’Aulne van volgende week zondag en daar hoop ik de lijn verder door te trekken”.

Met deze tweede seizoenszege heeft Bouhanni, die onder vuur lag bij de teamleiding, weer meer kans op een plaats in het team van Cofidis voor de Tour de France. “Dat weet ik niet. De Tourselectie is nog niet vrijgegeven. Ik sta wel op de lijst, maar dat is nog niet de definitieve lijst. Trouwens de Tour start pas in juli, het is nu 20 mei. Ik lig daar nog niet wakker van. Vandaag is wat telt en vandaag pakte ik een mooie overwinning. Nummer twee is alvast binnen.”

Dries De Bondt (3e): “Met wat meer geluk win ik vandaag”

In volle finale van de GP Marcel Kint zette Dries De Bondt (Veranda’s Willems-Crelan) zondag een aanval op, samen met Jens Adams en de Nederlander Jan-Willem van Schip. Hun poging strandde in de slotkilometer. De Bondt bleef vooraan standhouden en finishte uiteindelijk als derde. Een resultaat waar hij deels tevreden mee was.

“Hadden we met ons drietjes voorop gebleven, dan was ik er vrijwel zeker van dat ik het ging halen. Maar dat was dus niet het geval. Ik kon mij wel vooraan standhouden en zo alsnog derde worden. Niet slecht eigenlijk na een dolle finale”, reageerde De Bondt.

“Misschien had ik voor Nacer Bouhanni de bocht moeten intrekken, maar hij werd perfect gelanceerd door Bert Van Lerberghe. Ik ben tevreden met die podiumplaats. Ik heb het geprobeerd, maar het heeft niet mogen zijn. Met wat meer geluk draagt onze uitval tot het einde en sta ik op het hoogste schavotje.”

Cees Bol (Seg Racing Academy) grossiert in tweede plaatsen. In Zwevegem werd het zijn zesde dichtste ereplaats al dit seizoen, maar in de GP Marcel Kint betrof het toch een 1.1 wedstrijd. “Net daarom hecht ik zoveel belang aan deze tweede plaats. Ik ben dan ook heel tevreden met dit resultaat. Ik zie het als een nieuwe stap in de goede richting. Aan Bouhanni was vandaag niets te doen. Hij was duidelijk de snelste. De sprint verliep heel chaotisch met een pak stress tot gevolg. Ikzelf begon van ver mijn snelheid op te drijven, maar er was er wel nog eentje een pak sneller.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Video

Meest gelezen uit de buurt