Amnesty International Vlaanderen gekant tegen straf

Voor het eerst Belgische ISIS-strijder tot doodstraf veroordeeld in Bagdad

Voor het eerst Belgische ISIS-strijder tot doodstraf veroordeeld in Bagdad

Tarik Jadaoun, een van de bekendste nog levende Belgische leden van de terroristische organisatie ISIS (Islamitische Staat), heeft de doodstraf gekregen op zijn proces in Bagdad. De jihadist uit Verviers kan wel nog in beroep gaan. Amnesty International is gekant tegen de straf.

Tarik Jadaoun (29) geldt als de meest gevreesde Belgische ISIS-strijder en dat blijkt niet zonder reden. De man uit Verviers was betrokken bij meerdere dodelijke aanslagen in Europa en was zelfs bereid om een aanslag te plegen in ons land. Jadaoun, die ook bekend is onder de strijdersnaam Abu Hamza Al-Belgiki, was in 2014 toegetreden tot ISIS. Vorig jaar werd hij gearresteerd tijdens de slag om Mosul, de voormalige “hoofdstad” van ISIS in Irak.

Hij had voor de rechtbank in Bagdad onschuldig gepleit op de beschuldigingen “lidmaatschap van ISIS” en het uitvoeren van “aanvallen”. Hij was op een dwaalspoor beland, zo sprak hij.

“Welpen” opgeleid

Enkele maanden voor het proces verklaarde het Iraakse gerecht nog dat Hamza Al-Belgiki had toegegeven dat hij een zestigtal “Welpen van het Kalifaat” - kinderen van acht tot dertien jaar oud - voor ISIS had opgeleid. Tijdens de hoorzitting van twee weken geleden minimaliseerde hij zijn rol echter. En ook toen het over de video’s ging waarin hij opriep tot aanslagen in België en Frankrijk, verklaarde hij dat hij gewoon handelde in opdracht van ISIS.

De rechter las dinsdag de lijst met aanklachten tegen de Belg voor, waaronder die over zijn rol als strijder binnen ISIS en het feit dat hij de Iraakse grens illegaal overstak. Op de vraag op Jadaoun nog iets toe te voegen had, antwoordde de man simpelweg “neen”.

Daarop las de rechter het vonnis voor: “de ophanging tot de dood volgt, conform aan artikel 4 van de antiterreurwet”. De volledige hoorzitting duurde nog geen tien minuten.

Jadaoun kan volgens de VRT nog in beroep gaan tegen zijn straf.

Samenwerken

Eind vorig jaar verklaarde de man tijdens een media-optreden dat hij wilde samenwerken met de Belgische veiligheidsdiensten, indien die ervoor zorgden dat hij de doodstraf ontliep. Premier Charles Michel reageerde daarop dat ons land in geen geval onderhandelt met Belgische strijders of andere leden van ISIS die willen terugkeren naar ons land.

In totaal werden al meer dan driehonderd mensen, onder wie een honderdtal buitenlanders, ter dood veroordeeld in Irak voor banden met ISIS. Een driehonderdtal mensen werd om diezelfde reden veroordeeld tot een levenslange celstraf. Het gaat vooral om Turken of inwoners van de voormalige Sovjet-Unie. Onlangs werden ook een Duitse en een Franse vrouw veroordeeld tot levenslang.

Amnesty International: “Gekant tegen beslissing”

“Wij zijn als mensenrechtenorganisatie principieel gekant tegen het uitspreken en het uitvoeren van de doodstraf. Dat geldt in àlle gevallen, en dus ook in het geval van Tarik Jadaoun“, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

“We vinden dat de vreselijke misdaden van ISIS bestraft moeten worden”, zegt De Graeve, “maar als mensenrechtenorganisatie menen we dat de doodstraf geen gerechtigheid brengt.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees