Dol weekend in Franse promotiestrijd: hooligans, rode kaarten, rellen en dramatische penaltyreeks

Na de aanval van Ajaccio-hooligans zaterdag braken er ook op het veld rellen uit tussen de spelers.

"Vous êtes tous des français de merde". Dat scandeerden Ajaccio-hooligans zaterdagavond nog toen ze de spelersbus van de Franse tweedeklasser Le Havre aanvielen, de oudste ploeg van Frankrijk, waardoor de wedstrijd een dag werd uitgesteld.

De avond nadien was het amper beter. Na een wedstrijd met 4 gele kaarten duwde Ajaccio-middenvelder Mathieu Coutadeur tijdens de verlengingen de scheidsrechter. Rode kaart voor Coutadeur en strafschop voor de bezoekers. Jean-Philippe Mateta zette die feilloos om en pakte uit met een uitdagende viering - handen achter de oren in de richting van de Ajaccio-supporters.

De uitdagende viering van Mateta zou een reactie zijn geweest op racistische uitlatingen van de Ajaccio-supporters en een gevaarlijk projectiel dat zijn richting uit kwam gevlogen bij het nemen van de penalty. Tijdens die viering werd hij vrijwel onmiddellijk belaagd door Ajaccio-spelers, waardoor een heuse rel uitbrak op het veld. Nóg drie rode kaarten werden uitgedeeld: een voor Ajaccio en twee voor Le Havre, waarvan een voor topscorer Mateta.

Na strafschoppen (7-5) won de thuisploeg, maar de Normandiërs lieten het daar niet bij. Minder dan 24 uur na de wedstrijd dienden de troepen van Oswald Tanchot klacht in bij de Ligue de Football Professionnel, de profafdeling van Franse voetbalbond, met de bewering dat hun "Corsicaanse tegenhanger werd verslagen op het groene tapijt" in de hoop om zo toch de winst toegekend te krijgen en de barragematchen tegen Toulouse te mogen spelen.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.