Onweer trekt over Vlaanderen, noodnummer geactiveerd voor heel het land

Onweer trekt over Vlaanderen, noodnummer geactiveerd voor heel het land

Foto: HBVL

Het voorspelde onweer trekt dinsdagnamiddag sinds 14 uur over Vlaanderen. Onder meer in Genk en Maasmechelen is het hevig beginnen te regenen, waardoor er al sprake is van ernstige wateroverlast. Het KMI waarschuwt bovendien op meerdere plaatsen in ons land voor een code oranje. Daarom is het speciale nummer 1722 opnieuw geactiveerd, voor niet-dringende brandweeroproepen.

Trekt het onweer ook over uw gemeente? Bezorg ons hier uw beelden.

Dinsdagnamiddag zijn er op meerdere plaatsen hevige buien en onweer losgebarsten. Plaatselijk kan er veel neerslag vallen, en mogelijk ook hagel. Het KMI waarschuwt daarom voor een code oranje.

“Intense regenval, hagelbuien en blikseminslagen kunnen vrij grote schade veroorzaken”, klinkt het. “Overvloedige regen is mogelijk en kan voor wateroverlast zorgen. Wees dus op uw hoede en begeef u zo weinig mogelijk in het wegverkeer.”

Wateroverlast

In de regio Limburg lijkt er inmiddels al behoorlijk veel wateroverlast te zijn. De plaatselijke brandweerkorpsen ontvingen al heel wat oproepen. Vooral uit Maasmechelen kwamen meldingen van ondergelopen kelders en ondergelopen straten. 

Lees hieronder verder

In de provincie Antwerpen zou er intussen in regio Turnhout al wateroverlast zijn. "De onweersbuien blijven stationair en zo valt er lokaal zeer veel neerslag", klinkt het bij WeerTurnhout.

Ook in de provincies Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant wordt er deze namiddag en avond nog overvloedige regen verwacht. Volgens weerman David Dehenauw gaat het om zeer lokaal zeer intense buien die het verkeer ernstig hinderen. 

"Omdat er zo weinig wind is, blijven de intense regenbuien echt heel plaatselijk hangen", zegt Dehenauw. "Lokaal vallen er tientallen liters water per vierkante meter per uur. Dat kan niet anders dan op bepaalde plaatsen voor overlast zorgen." 

Voorts lijkt het erop dat de provincie West-Vlaanderen gespaard zal blijven van het onweer, al is daar 's avonds wel kans op een donderslag. 

 

In de regio rond Luik heeft zwaar onweer eveneens problemen veroorzaakt. Vooral in Tilff zijn meerdere straten volledig overstroomd.

Noodnummer

De overheid heeft inmiddels het noodnummer 1722 geactiveerd voor niet-dringende brandweerinterventies. Het nummer 1722 moet ervoor zorgen dat de noodcentrales 112 niet overbelast geraken bij onweer, en dat mensen die in levensgevaar zijn niet nodeloos moeten wachten.

LEES OOK: KMI waarschuwt met ‘code oranje’, overheid activeert noodnummer 1722

De komende dagen wordt het warm, maar helaas gaat daar dus ook onweer mee gepaard. Maar hou vol: volgens het KMI halen we komend weekend elegant 29 graden.

Nederland

In Nederland zijn intussen Midden- en Zuid-Limburg getroffen door een wolkbreuk. Op weerstation vliegveld Maastricht Aachen Airport in Beek viel in een half uur tijd 47 millimeter neerslag, terwijl daar normaal in heel de maand mei 66 millimeter valt, zo meldt Weeronline. 

De temperatuur in het gebied net over de Belgische grens ging in korte tijd omlaag van 22 graden naar 11 graden. De zware onweersbuien met hagel hingen stil boven het gebied, doordat er weinig wind is.
In de komende uren verschuiven de stevige regen- en onweersbuien zich in noordelijke richting. Uiteindelijk is in het zuiden, midden en oosten van Nederland kans op lokale hoosbuien. Wolkbreuken kunnen plaatselijk 30 tot 50 millimeter regen achterlaten, terwijl het even verderop droog blijft. Tijdens een stevigere bui is er kans op hagel, windstoten tot 75 kilometer per uur en wateroverlast.
De zware onweersbuien zorgen voor veel wateroverlast. Volgens de brandweer zijn er meldingen van water dat door daken naar binnen loopt en van ondergelopen kelders en straten.

Het verkeer ondervindt hinder van de hoosbuien die met het onweer gepaard gaan. Dat leidde rond 15.00 uur tot files en vertraging op onder meer de A2 tussen Maastricht en vliegveld Maastricht Aachen Airport, en de A76 tussen Geleen en Heerlen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS.

Het beste van Enkel voor abonnees