Niemand wil in urnenbossen liggen want “niemand mag exacte rustplaats kennen”

In het urnenbos in Beveren-Leie ligt nog niemand. Foto: kvo

Waregem -

De urnenbossen op de Waregemse begraafplaatsen zijn geen succes. Na zes maanden zijn er nog maar acht plaatsen bezet. Nabestaanden betreuren dat ze niet weten waar hun geliefde exact ligt.

In zes maanden hebben amper acht families gebruikgemaakt van de urnenbossen op vier Waregemse begraafplaatsen. En dat terwijl de bossen moesten zorgen voor een mooie, natuurlijke plek waar overledenen hun laatste rustplek vonden. Op de begraafplaats op de Barakke werden sinds 1 november 2017 zes urnen in het urnenbos geplaatst, van de 100 mensen die er sindsdien begraven zijn. In de urnenbossen in de Schoendalestraat en in Beveren-Leie ligt nog niemand, het aantal nieuwe begravingen sinds 1 november staat er op 19 en 21. In Sint-Eloois-Vijve liggen er al twee urnen in het urnenbos. Volgens bevoegd schepen Peter Desmet (CD&V) is het nog te vroeg om conclusies te trekken.

Locatie onbekend

Begrafenisondernemer Bart Amez merkt het gebrek aan interesse voor de urnenbossen bij de mensen die bij hem langskomen zelf ook op. Volgens Amez vinden nabestaanden het jammer dat ze niet weten waar exact hun geliefde begraven wordt. “Wanneer je iemand in een urnenbos laat begraven, mag je niet zien waar exact de urne in de grond wordt gezet. Er is een laatste afscheidsmoment aan de ingang van het bos, waarna een medewerker de urne verderop in de grond gaat plaatsen. De familie mag die exacte plek niet zien, waardoor ze er later ook geen bloemen kunnen leggen. Dat kan alleen aan de ingang van het bos”, zegt Amez. Met deze maatregel wil de stad voorkomen dat mensen van de vastgelegde paden afwijken.

Foto’s in wachthal

Amez biedt bij elk overlijden de verschillende begrafenismogelijkheden in de stad aan. “Ook de urnenbossen, maar misschien moet ik in de wachthal ook foto's laten zien van die bosjes, zodat mensen er meer vertrouwd mee geraken.”

Het stadsbestuur wil geen extra promotie maken voor de bossen. De wijze van begraven is geen materie om promotie te voeren omdat het een allerindividuele aangelegenheid is, waar de betrokkene en nabestaanden zelf over beslissen”, zegt Desmet.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees