Fietsstad herdenkt Groote Oorlog met route langs sporen van honderd jaar oude front

Fietsstad herdenkt Groote Oorlog met route langs sporen van honderd jaar oude front

De nieuwe fietsroute werd afgelopen weekend al getest. Foto: pdv

Oudenaarde -

Met een reeks uiteenlopende activiteiten, en de introductie van een fietsroute, herdenkt Oudenaarde van vrijdag 25 tot zondag 27 mei het einde van de Eerste Wereldoorlog. Blikvanger is een internationale militaire taptoe op de Markt.

Het einde van de Eerste Wereldoorlog, precies honderd jaar geleden, zal in Oudenaarde niet onopgemerkt voorbijgaan. Het herdenkingsweekend opent op vrijdag 25 mei om 19.30 uur met een internationale militaire taptoe op de Markt.

Vijf militaire orkesten zorgen voor spektakel: de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht, de in het Nederlandse Amersfoort gelegerde Fanfare Nationale Korps Reserve, de Militaire Muziekkapel uit Metz in Frankrijk, de Belgische Koninklijke Escorte te Paard en de Nassau County Firefighters Pipes and Drums Band uit New York. De toegang tot de taptoe is gratis.

Op zaterdag 26 mei vindt om 20 uur speelt het NATO Jazz Orchestra een concert in cultuurcentrum De Woeker. De klassieke bigband grasduint in het repertoire van onder anderen Count Basie en Glenn Miller.

Schelde overgezwommen

Op zondag 27 mei vindt aan het Ohioplein in Eine een plechtigheid plaats in aanwezigheid van een delegatie van de Amerikaanse ambassade en Amerikaanse en Belgische militairen.

Om 9 uur die dag vertrekt een stoet aan het Prosper De Maeghtplein, en om 10 uur wordt een monument onthuld ter ere van de oorlogshelden sergeant Smithhisler en private Burke. Beiden zwommen in de nacht van 1 op 2 november 1918 in Heurne de Schelde over, om de Duitse linies in kaart te brengen.

Primeur radioamateurs

Heemkring Westerring Eine pakt op haar beurt uit met een tentoonstelling als eerbetoon aan de oorlogsstrijders. Die expo loopt van zaterdag 26 tot donderdag 31 mei in zaal De Kring in de Kapittelstraat in Eine.

De vereniging van radioamateurs UBA Oudenaarde tekent voor een primeur in samenwerking met leerlingen van het Bernardustechnicum in Oudenaarde. “In zaal De Kring stellen we een compleet communicatieplatform op, met een oude zend- en ontvangstinstallatie”, zegt Patrick Detemmerman, radiomatauer en leraar Elektronica.

“Na eerdere succesvolle telecommunicatie met het ruimtestation ISS in 2009, zullen we op zondag 27 mei in staat zijn om wereldwijd gesprekken te voeren en tegelijk wereldwijd livebeelden uit te zenden.”

Laatste weken

Oudenaarde heeft ook de handen in elkaar geslagen met Waregem en Heuvelland, voor de heruitgave van de fietskaart Vergeten sporen in Vlaanderen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De kaart bevat een fietsroute van 38 kilometer in Heuvelland en eentje van 63 kilometer tussen Oudenaarde en Waregem. De routes lopen langs locaties die een belangrijke rol speelden tijdens de laatste weken van de Eerste Wereldoorlog.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio