Leerlingen organiseren eigen Gay Pride: “Erg dat we dit gevecht nog moeten voeren”

Leerlingen organiseren eigen Gay Pride: “Erg dat we dit gevecht nog moeten voeren”

Aan enthousiasme geen gebrek bij de leerlingen van het Atheneum. Foto: lds

Aalst -

Een mini Gay Pride en leerlingen die letterlijk uit de kast kwamen: het spektakel in het Atheneum ter gelegenheid van De Strafste School maakte zoveel indruk op MNM-dj Tom De Cock, dat hij hen meenam naar de avant-première van Love, Simon, een film over een jongen die wil uitkomen voor zijn geaardheid.

Tom De Cock (34) heeft zelf weinig goede herinneringen aan zijn ‘outing’ in de middelbare school. “Ik gaf één van mijn maten een knuffel op de speelplaats, toen plots één van mijn leerkrachten voor de hele koer begon te brullen”, vertelt hij. “Dat ge homo zijt in uw vrije tijd, dat kan mij niet schelen!Maar hier in mijn school, hoort dat niet thuis. Ik stond perplex.”

In het Atheneum in Aalst heerst zo'n sfeer niet, bewezen de leerkrachten en leerlingen tijdens hun deelname aan De Strafste School. In vijftig minuten toonden ze dat de zon er echt schijnt en dat ook de regenboog welkom is. Zo werd uit karton een meubel gemaakt waardoor holebi-leerlingen letterlijk ‘uit de kast’ konden komen. Een ideetje van Mick (17), die zelf op jongens valt. “Ik heb gevraagd aan de leerkracht of het kon, en ze was meteen voor”, zegt hij. “Ze stuurde een mailtje rond naar de hele school, met de boodschap dat iedereen die wou - ook anoniem, want het was binnen een klaslokaal - kon deelnemen. We tonen wie we zijn en dat we dat ook kunnen zijn”, zegt Mick. “Want vandaag de dag moeten we nog steeds op schenen schoppen om te tonen dat we er zijn én dat we meetellen. Hoe raar ook, sommigen zien ons niet als ‘mensen’, omdat we in hun ogen iets doen dat onnatuurlijk is.” Een 18-jarig meisje, Jana, vertelt: “Mijn ouders zijn er nog altijd tegen, waardoor ik nu praktisch samenwoon met mijn vriendin. Haar ouders aanvaarden ons wel als koppel.”

Cool én uitzonderlijk

“Het is erg dat we dit gevecht nog altijd moeten voeren”, aldus De Cock. “Ik ben in 120 scholen geweest de voorbije jaren, en nooit zag ik een mini Gay Pride. Het is cool, uitzonderlijk en welkom als je weet dat veel leerlingen ook op school last hebben met hun geaardheid. Dit heeft een grote rol gespeeld bij de beraadslaging van de jury.”

Als kers op de taart nodigde De Cock de leerlingen uit in cinema Het Feestpaleis in Aalst, waar ze samen naar Love, Simonkeken. De vertoning werd speciaal van Brussel naar Aalst verplaatst opdat zo veel mogelijk leerlingen erbij konden zijn.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees