Dood tweejarige Mawda

“Kogel raakte Mawda omdat politievoertuig moest uitwijken toen hij geramd werd”

“Kogel raakte Mawda omdat politievoertuig moest uitwijken toen hij geramd werd”

“Omdat het politievoertuig bruusk moest ­uitwijken voor de bestelwagen die de politie wou rammen, is de kogel helemaal de foute kant opgevlogen en heeft die zo het meisje geraakt.” Dat is volgens procureur-generaal Ignacio De La Serna de meest waarschijnlijke versie van het schietincident dat donderdagnacht op de E42 dat het leven kostte aan het tweejarige Iraaks-Koerdisch vluchtelingetje Mawda. Ondertussen tast het gerecht in het duister over de mensensmokkelaars die op het moment van de feiten de peuter en tal van andere transmigranten vervoerden.

“Vooreerst, het onderzoek is in volle gang. Alle resultaten zijn nog niet binnen”, houdt de procureur-generaal een slag om de arm. Maar er zijn toch al enkele zaken duidelijk geworden. “De kogel die het tweejarige meisje doodde, was wel ­degelijk bedoeld voor de autoband van de camionette die op dat moment gevaarlijk over de weg slingerde. Hij is niet afgeketst, maar omhoog gevlogen. Dat gebeurde omdat net op het moment dat de agent zijn wapen richtte, de bestuurder van de bestel­wagen het stuur omgooide en de politiewagen wou rammen.”

“Om een aanrijding te vermijden, gooide ook de bestuurder van de politiewagen het stuur om. De schutter naast hem, die de vinger op de trekker had, kon door de druk het schot niet meer tegenhouden. De afschuwelijke gevolgen zijn bekend. De kogel vloog helemaal de foute kant op en raakte het meisje. Ze stierf op weg naar het ziekenhuis.”

“Kogel raakte Mawda omdat politievoertuig moest uitwijken toen hij geramd werd”
Foto: BELGA

“Agent was geen cowboy”

“Gezien deze feiten, heeft de onderzoeksrechter de politieman niet in verdenking gesteld van doodslag. De man heeft dit niet gewild en is er kapot van”, aldus de procureur-generaal. De politieman V.G., uit de buurt van Bergen, is 45 jaar oud en zelf vader van twee kinderen. Hij staat gekend als een ­integer mens. “Geen cowboy, maar een fijne collega. Je wil niet in zijn schoenen staan”, klinkt het bij collega’s.

Smokkelaars vrijuit?

Intussen zijn alle inzittenden van het busje alweer vrijgelaten. “Ja. Iedereen”, aldus De La Serna. “Ook de eventuele mensensmokkelaar die aan het stuur zat”, klinkt het. “Omdat alle betrokkenen – ook de ­ouders van het meisje – in alle ­talen zwijgen en niemand het aandurft om de smokkelaar aan te wijzen, heeft de onderzoeksrechter iedereen nu moeten ­laten gaan. Er zijn geen bewijzen.”

Het is in dit stadium van het onderzoek overigens geheel niet zeker dat de mensensmokkelaar zelfs ooit opgepakt geweest is. “De tweede hypothese is inderdaad dat hij uit de ­camionette gesprongen is, toen die uitbolde op de ­parking en tot stilstand kwam tegen een vrachtwagen. En dat hij ontkwam nog voor de politie uit­gestapt was om ­iedereen te ­arresteren.”

Familie mag langer blijven

In de Kamer verklaarde premier Michel dat de familie van Mawda – indien ze dat wil – langer in het land kan blijven. Er bestaat immers een regeling voor slachtoffers van mensen­handel die dat mogelijk maakt. Verschillende partijen drongen erop aan om dat mogelijk te maken, nadat het nieuws doorsijpelde dat de familie na de ­begrafenis van Mawda meteen het land zou moeten verlaten. Alle inzittenden van de bestelwagen kregen ook meteen een bevel om het land te verlaten, gaf de eerste minister nog aan. Maar voor de familie zit een langer verblijf er dus zeker in. Michel, die de ouders van Mawda ontmoette, noemde dat overigens een van de zeer moeilijke momenten uit zijn premierschap.

Wanneer Mawda begraven wordt, is nog niet duidelijk. De begrafenis was eerst voor vandaag gepland, maar werd uit­gesteld.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees