Opnieuw code oranje voor hevige regen, maar wellicht is de grootste ellende in Vlaanderen pas voor morgen

Opnieuw code oranje voor hevige regen, maar wellicht is de grootste ellende in Vlaanderen pas voor morgen

Foto: Geert Vanhaverbeke

Na de stevige regenbuien van dinsdag is er ook woensdag nog kans op veel neerslag in ons land. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) waarschuwt daarom opnieuw voor een code oranje. De stevigste buien zullen nu vermoedelijk voor de zuidelijke helft van het land zijn, al moet Vlaanderen donderdag wel op z’n hoede zijn.

Woensdag is het in de voormiddag vaak bewolkt tot zwaarbewolkt. In de loop van de dag neemt de onweersactiviteit vanaf het zuidoosten toe. Er zullen zich opnieuw felle en soms stationaire onweders ontwikkelen, die lokaal kunnen gepaard gaan met hagel.

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) waarschuwt daarom opnieuw voor een code oranje in de meeste regio’s van ons land. “Er wordt heel veel regen verwacht”, klinkt het. “Dit kan aanleiding geven tot wateroverlast. Let dus bijzonder goed op.”

Volgens weerman David Dehenauw mogen vooral de inwoners van de zuidelijke helft van het land én het zuidelijke deel van Vlaanderen zich woensdag aan stevige regenbuien verwachten. “Hoe dichter bij de Nederlandse grens, hoe minder kans op regen en onweer. Hoe dichter bij de Franse grens, hoe groter de kans op problemen zoals wateroverlast.”

Lees hieronder verder

Opnieuw code oranje voor hevige regen, maar wellicht is de grootste ellende in Vlaanderen pas voor morgen
Foto: KMI

Vermoedelijk zullen de provincies Antwerpen en Limburg, en mogelijk ook de kuststreek van West-Vlaanderen, er minder last van hebben.

Donderdag ziet de situatie er dan weer minder goed uit voor Vlaanderen. Voorlopig houdt het KMI de waarschuwing nog bij een code geel in het hele land, maar naar alle waarschijnlijkheid zal dat ook dan veranderen in een code oranje. En dan zal vooral de noordelijke helft van het land stevige onweersbuien over zich heen krijgen.

“Uiteraard wachten we de situatie altijd goed af”, zegt David Dehenauw. “Maar waarschijnlijk zal er ook dan een code oranje afgevaardigd worden. En dan zien we toch dat de regenzones vooral richting Vlaanderen trekken. De kans op wateroverlast bij ons is dan wellicht groter.”

Speciaal noodnummer: 1722

De overheid houdt het noodnummer 1722 intussen nog zeker tot donderdagochtend open voor niet-dringende brandweerinterventies. Dat meldt de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken woensdagnamiddag. Afhankelijk van de KMI-voorspellingen kan het noodnummer nog langer actief blijven.

Het nummer 1722 moet ervoor zorgen dat de noodcentrales 112 niet overbelast geraken bij onweer, en dat mensen die in levensgevaar zijn niet nodeloos moeten wachten.

Tussen de activatie van 1722, dinsdagmiddag om 12 uur, en woensdagmiddag kreeg 1722 al 518 oproepen naar aanleiding van het onweer. De meeste daarvan kwamen uit Franstalig België: 200 uit Luik en 393 uit Henegouwen. Daarna volgende de provincies Antwerpen (36) en Vlaams-Brabant (29).

Vanaf vrijdag neemt de kans op buien af en stijgen de temperaturen richting de 30 graden. Nu is er dus nog regen en ellende, nadien wordt het dagenlang bijna tropische warm.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Het weer in België


meer...