Proef met ‘mobiele jackpot’ in Gent goedgekeurd, ondanks kritiek

Proef met ‘mobiele jackpot’ in Gent goedgekeurd, ondanks kritiek

Foto: IF

Gent -

De Gentse gemeenteraad heeft dinsdag het licht op groen gezet voor een proefproject met een scanauto, een wagen die via nummerplaatherkenning auto’s kan opsporen die niet betaald hebben voor een parkeerplaats.

Gent zal zo’n wagen vijf weken testen. Of een scanauto daarna permanent wordt ingezet, is nog niet beslist. Bij de Nederlanders zijn scanauto’s die nummerplaten van parkeerders controleren al jaren ingeburgerd. De ‘rijdende boetemachine’ wordt de scanauto in Rotterdam genoemd. 

In ons land zijn ze nog nieuw. In Schaarbeek rijdt er al eentje rond. Brugge heeft een ‘scan­scooter’ en Antwerpen wil er volgend jaar mee beginnen. Gent volgt ook: deze maand doet het Mobiliteitsbedrijf een test met een scanauto. Een vijftal weken zal het voertuig door de straten van de stad en enkele deelgemeenten rijden.

LEES OOK: Een scanauto kan meer dan 1.000 auto’s per uur controleren. Hoe werkt het?

De Gentse gemeenteraad zette het licht op groen dinsdag, maar het project krijgt kritiek in Gent. Vlaams Belang noemde het een “mobiele jackpot” en keurde de proef niet goed. Siegfried Bracke (N-VA) noemde het een “stap vooruit, maar tegelijkertijd een totaal gemiste kans”.

“Als je van dit uitsluitend een boetemachine van maakt, dan ben je verkeerd bezig. Gebruik de gegevens om ten dienste te staan van de mensen, zoals een app die automobilisten toont waar je wel nog kan parkeren. Of zie een eerste overtreding door de vingers.”

“In plaats van een boetemachine, maak van het Mobiliteitsbedrijf een echt dienstenbedrijf, dat optreedt waar moet, maar helpt waar het kan. Dat kan je van ons Mobiliteitsbedrijf niet zeggen. Dat is een bedrijf dat met strikte, bijna Oost-Europese regels de orde handhaaft, met alle gevolgen vandien.”

‘Sfeerschepperij’

Mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) noemde de opmerkingen van N-VA “sfeerschepperij en stemmingmakerij”. “Het is niet de bedoeling om meer boetes uit te schrijven, we willen vooral zien hoe de technologie werkt. Het is duidelijk gesteld aan het Mobiliteitsbedrijf dat het niet de bedoeling kan zijn dat dit leidt tot een stijging van het aantal boetes. We willen gewoon weten of de technologie werkt.”

Watteeuw benadrukte de lancering van een mobiliteitsdashboard, dat live Gentse verkeersinformatie geeft via internet. “Daar zie je bijvoorbeeld in welke parkeergarages er nog plaats is.”

Herbekijk hieronder de discussie in de gemeenteraad van dinsdagavond

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio