Van 15 naar 10 jaar celstraf

Forse strafvermindering voor cafébaas die man doodschoot in zijn zaak

Forse strafvermindering voor cafébaas die man doodschoot in zijn zaak
Hasselt / Heusden-Zolder -

Het Antwerpse hof van beroep heeft cafébaas Kenan T. (56) uit Heusden-Zolder een minder zware straf opgelegd voor de moord op Ersin Caliskan (38) in 2014. De cafébaas werd veroordeeld tot 10 jaar cel, 5 jaar minder dan in eerste aanleg.

Kenan T. had op 17 mei 2014 in zijn café Las Vegas in Hasselt elf kogels in de borst van het slachtoffer gejaagd. Hij verklaarde dat Caliskan zes maanden eerder al eens was langsgekomen met enkele kompanen om hem te bedreigen en beschermingsgeld te eisen. Toen Caliskan op de dag van de feiten opnieuw in zijn café opdook, had hij eerst de wijkagent proberen te bereiken. Dat lukte niet en de beklaagde zag dan naar eigen zeggen geen andere uitweg meer dan het slachtoffer te doden.

Het hof wilde nog aannemen dat Caliskan hem had proberen af te persen. De man stond in het milieu ook gekend als vuurwapengevaarlijk. Maar op de dag van de feiten was hij ongewapend en was er ook geen dreiging van hem uitgegaan. Caliskan zat versuft en onder invloed van cocaïne en cannabis aan de toog en was met een andere klant aan het praten. Van uitlokking of onweerstaanbare dwang was volgens het hof geen sprake.

De beklaagde had een confrontatie met Caliskan kunnen vermijden, maar koos ervoor om hem te doden. Hij was daarbij doelbewust te werk gegaan. Eerst maakte hij in de kelder een semiautomatisch wapen gemaakt en daarna manipuleerde hij de bewakingscamera’s zodat er van het schieten zelf geen beelden zouden zijn. Vervolgens schoot hij van op korte afstand zijn wapen op Caliskan leeg. Dit alles nam amper zeven minuten in beslag.

Het hof hield bij de strafbepaling wel rekening met de positieve levenswandel van de cafébaas en het gewelddadige en criminele karakter van het slachtoffer.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees