Dokters verklaren meest waanzinnige dansmove van Michael Jackson: “Probeer dit niet zelf”

Dokters verklaren meest waanzinnige dansmove van Michael Jackson: “Probeer dit niet zelf”

Weet u het nog, Michael Jackson die voorover buigt tot hij met zijn lichaam een graad van 45 graden vormt met de grond? 30 jaar na die dansmove in de clip van Smooth Criminal hebben wetenschappers eindelijk verklaard hoe zoiets mogelijk is. Ze schreven er zelfs een paper over, met een duidelijke waarschuwing: don’t try this at home.

Het moet een van de waanzinnigste dansmoves zijn die de wereld ooit gezien heeft. De King of Pop, de meest eerbiedige aller bijnamen voor Michael Jackson, die in de clip van Smooth Criminal in 1988 voorover leunt en zijn lichaam ondertussen stokstijf houdt. Samen met zijn dansers vormt hij in een donkere nachtclub een hoek van 45 graden met de grond.

(Bekijk het hieronder vanaf minuut 7.05)

De beweging werd al snel de “anti-gravity lean” gedoopt. Vrij vertaald: zwaartekrachtvrij leunen. De populariteit ervan is ongezien: dansers in de hele wereld hebben talrijke pogingen gedaan om het te evenaren - allemaal mislukten ze - en nu hebben Indische wetenschappers er zelfs een paper over gemaakt.

Touwen

Belangrijk om weten is dat Jackson in de videoclip gebruikmaakt van touwen om te voorkomen dat zijn lichaam op de grond belandt. Maar de fiere popster wilde zijn kunstje ook live kunnen vertonen tijdens optredens, dus kreeg hij schoenen toegemeten die verankerd konden worden in het podium, waardoor ze zijn lichaam wat tegenhielden wanneer hij aan het dansen ging.

Logisch ook: zonder touwen of verankering is het fysiek onmogelijk om zo schuin te hangen terwijl je je lichaam zo recht als een plank houdt. Dat zegt neurochirurg Nishant Yagnick, die de paper schreef met zijn collega’s Tripathi en Mohindra. “Hij bedroog de zwaartekracht.”

Enkels

De drie wetenschappers zijn aangesloten bij het Postgraduate Institute of Medical Education and Research in het Indische Chandigarh en publiceerden hun onderzoek in het hoog aangeschreven Nournal of Neurosurgery. Ze stellen vast dat wie zo probeert voorover te leunen, zijn achillespees en kuitspier meer belast dan ze aankunnen.

“Je enkels kunnen dat aan in een beperkte hoek”, aldus de wetenschappers. “Behalve als je Michael Jackson bent. Getrainde dansers met veel kracht in hun lichaam kunnen wel een hoek van 25 of 30 graden halen. Maar meer echt niet.”

Voor een normale mens is die hoek zelfs met de speciaal ontworpen schoenen van MJ niet haalbaar. “Er kruipt enorm veel oefening in om je spieren sterk genoeg te maken om dat aan te kunnen.”

“Heel wat fans van MJ, de auteurs van de studie inbegrepen, hebben de beweging al geprobeerd en zijn daar in mislukt. Vaak hebben ze zich verwond”, aldus de wetenschappers. “De kans op een kwetsuur aan de enkel zijn erg groot. Je spieren moeten voldoende ontwikkeld zijn, dit is geen simpele truc.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees