Stad Brussel spoort foutparkeerders op met twee scanwagens

Stad Brussel spoort foutparkeerders op met twee scanwagens
Brussel -

De stad Brussel zal vanaf september 2018 twee scanwagens inzetten om foutgeparkeerde wagens op te sporen, zo maakte Brussels schepen van Economische Zaken Marion Lemesre (MR) woensdag bekend op een persconferentie. Daar werd ook een testvoertuig voorgesteld dat tot september het scansysteem zal uittesten en op punt stellen.

De twee wagens die de stad Brussel aankoopt, zijn volledig elektrisch en ze kunnen elk dankzij tien camera’s in een volledige cirkel tot 2.000 nummerplaten per uur scannen. De aankoopprijs bedraagt ongeveer 300.000 euro.

De scanauto controleert de kentekens van de geparkeerde wagens, die dan meteen naar een server van de dienst parkeren worden verzonden. Daar worden de kentekens afgetoetst met de databank van de vrijstellingskaarthouders en met de databank die alle informatie over de parkeermeters bevat. Indien de nummerplaat in geen van beide databanken gevonden wordt, krijgt de eigenaar een boete per brief.

“Deze scanwagens kunnen in enkele uren het volledige grondgebied van de stad Brussel controleren. Dit soort instrumenten zorgt ervoor dat de ongelijkheden voor automobilisten die in drukke polen parkeren worden weggewerkt, want de pakkans ligt daar hoger in vergelijking met minder drukke locaties. In woonwijken zal dit ervoor zorgen dat langparkeerders strenger aangepakt worden”, stelt schepen Lemesre.

De stad Brussel mag wel geen archief van kentekenplaten aanleggen, want in tegenstelling tot bij GAS-boetes, bestaat de notie van recidive niet voor parkeerboetes.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio