Vrouw vindt verloren gewaande grafsteen van grootmoeder na drie jaar op rommelmarkt

Wie heeft deze grafsteen gestolen?

Wie heeft deze grafsteen gestolen?

Deze grafsteen was drie jaar geleden van het kerkhof verdwenen. Foto: if

Boutersem -

Een vrouw uit Scherpenheuvel-Zichem heeft een merkwaardige vondst gedaan op de rommelmarkt van Averbode. Een van de standhouders verkocht de ‘tweedehands’ grafsteen van de grootmoeder van de vrouw. Kostprijs: twee euro.

De steen was drie jaar geleden verdwenen van het kerkhof in Boutersem en bleek nu in het bezit te zijn van de marktkramer. De man beweerde een gemeentearbeider te zijn in Boutersem, die zijn koopwaar onder meer sprokkelt op het kerkhof. De naam op de grafsteen was uitgekrast, voor ‘hergebruik’.

“Dit is gewoonweg onmenselijk”, zegt Sarah Boon (SP.A), burgemeester van Boutersem. “We willen de marktkramer graag opsporen, maar we hebben geen idee hoe hij heet. Laat staan dat we weten of hij effectief op ons kerkhof werkt. We nodigen de nabestaanden dan ook uit om bij ons hun verhaal te komen doen. Zo kunnen we de dader opsporen.”

Organisator van de rommelmarkt Samana Averbode weet helaas niet wie van hun tweehonderd standhouders de verkoper in kwestie is. “Ik ben er het hart van in van wat er is gebeurd”, zegt organisatrice José Van Aerschot. “Als de mensen bellen om zich in te schrijven, zeggen we duidelijk dat het om echte tweedehandsspullen moet gaan. Voorwerpen van het kerkhof horen er niet thuis. Bij de start van de rommelmarkt gaan we bij iedereen langs, maar we kunnen moeilijk alle voorwerpen controleren die de standhouders aanbieden.”

Hoe de grafsteen in Averbode is terechtgekomen, blijft dus voorlopig een raadsel. Boon verklaart dat alle grafstenen in Boutersem volgens dezelfde procedure worden verwijderd. “Wanneer we de graven ruimen, worden de nabestaanden steeds op tijd verwittigd”, zegt ze. “Op die manier kunnen ze de grafstenen meenemen. Als we binnen een tijdbestek van enkele jaren geen nieuws van de nabestaanden krijgen, dan worden de stenen door ons weggenomen en verbrijzeld. Op het kerkhof worden spijtig genoeg wel vaker dingen gestolen. Daarom raden we mensen aan om geen spullen met een hoge geldwaarde aan de graven te leggen.”

Extra beveiliging aan het kerkhof komt er voorlopig niet. “We hebben ooit camerabewaking overwogen, maar we zien het nut er niet van in” zegt de burgemeester. “Als een bezoeker bijvoorbeeld met een rugzak binnen- en buitenwandelt, kunnen we op de camera niet zien of die iets gestolen heeft. Iedere bezoeker fouilleren is ook geen optie. Toch zullen we er alles aan doen om deze zaak op te lossen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio