Uitbreiding tot 160.000 vleeskippen belandt opnieuw voor Raad van State

Moorslede en Roeselare samen bij Raad van State in beroep tegen uitbreiding kippenkwekerij

Moorslede en Roeselare samen bij Raad van State in beroep tegen uitbreiding kippenkwekerij

Ondanks negatieve adviezen leverde minister Schauvliege onlangs opnieuw een vergunning af. Foto: sbr

Roeselare / Moorslede -

Zowel het gemeentebestuur van Moorslede als het stadsbestuur van Roeselare tekent beroep aan bij de Raad van State tegen de milieuvergunning van de kippenkwekerij Sininvest.

In de Aardeweg, op de grens van Moorslede met Roeselare, probeert het bedrijf Sininvest al verschillende jaren om de kippenkwekerij uit te breiden van 112.000 tot 160.000 vleeskippen. De provincie weigerde in 2012 al na een negatief advies van Moorslede de milieuvergunning. Ondanks de vele bezwaarschriften en negatieve adviezen verleende minister Joke Schauvliege in 2013 toch een milieuvergunning aan het pluimveebedrijf. Sindsdien vernietigde de Raad van State al tot twee keer toe de milieuvergunning op basis van de verwachte geuroverlast. Enkele weken geleden leverde Schauvliege echter opnieuw een vergunning af.

Het gemeentebestuur van Moorslede besliste ondertussen in samenspraak met de bewoners uit de onmiddellijke omgeving van de kippenkwekerij om opnieuw naar de Raad van State te trekken. “We begrijpen niet dat de minister opnieuw een vergunning afleverde en trekken daarom voor de derde keer naar de Raad van State”, zegt Moorsleeds schepen Ward Gillis (Pro).

Ook impact op Beitem

In vergelijking met de vorige twee keer stapt nu ook het stadsbestuur van Roeselare mee in de procedure. “We werden door verschillende mensen uit Beitem aangesproken over dit dossier. Wanneer het bedrijf zou uitbreiden, zou dat een grote impact hebben op Beitem. We zitten op dezelfde lijn met Moorslede en hebben dan ook samen een raadsman aangesteld om het dossier te behandelen”, zegt Roeselaars schepen Nathalie Muylle (CD&V).

De omwonenden van de kippenkwekerij zijn tevreden met de steun uit zowel Moorslede als Roeselare. “Nu ook Roeselare beroep aantekent, wordt de druk extra opgevoerd. Wij zitten binnenkort samen met de bewoners om te kijken of het financieel haalbaar is om opnieuw beroep aan te tekenen”, zegt buurtbewoner Rik Masil.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio