Jan Verheyen gaat brand in Innovation verfilmen: “Het was een complot”

Brussel -

“De brand in de Innovation was een terreuraanslag.” VUB-professor Johan Swinnen verkondigde die opmerkelijke theorie in zijn boek Happening. Jan Verheyen gaat het boek nu verfilmen.

Liefst 251 mensen kwamen om bij de catastrofale brand die op 22 mei 1967 het Brusselse warenhuis Innovation aan de Nieuwstraat in de as legde. De officiële oorzaak luidt: ontvlamd gas uit een kapotte ­tl-lamp. Maar VUB-professor Johan Swinnen, die beide ouders verloor in de brand, noemt het “geen ongeluk, maar een terreuraanslag”. Hij schreef zelfs een boek over die theorie, getiteld Happening (2017). Een roman, maar wel gebaseerd op onderzoek van bewijsstukken en gesprekken met betrokkenen.

Productiehuis Eyeworks kocht de rechten om het werk te verfilmen. Nele Meirhaeghe – die ook het grootste deel van Black pende – begint weldra aan het scenario, Jan Verheyen is aan boord als regisseur. “De release kan nog enkele jaren op zich laten wachten”, zegt producent Peter Bouckaert. “Maar onze plannen zijn wel concreet. Filmrechten opkopen is geen bezigheidstherapie.” (lacht)

Het wordt volgens Bouckaert “geen eendimensionale rampenfilm, en evenmin een film die baadt in een sfeer van complottheorieën”. Want het moet gezegd: het denkspoor van een aanslag vindt doorgaans weinig aanhang. “We zien het zo: het is een van meerdere plausibele ­theorieën waar nog steeds geen sluitend bewijs voor of tegen is, en dat maakt het interessant. Maar Happening wordt geen film voor believers of non-believers, wel een gelaagde, relevante prent over de tijdsgeest.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees