Beauty

BV-kapper Jochen Vanhoudt van Clientology ontwart elke week een vraag over haar

ADVIES. Welke natuurlijke middeltjes hebben effect op mijn haar?

ADVIES. Welke natuurlijke middeltjes hebben effect op mijn haar?

Foto: Shutterstock

Helpt kamille echt voor blondere lokken, waarom is rijstwater zo’n trend en wat met azijn of citroen? BV-kapper Jochen Vanhoudt van Clientology verklapt de kracht van natuurlijke middeltjes.

VOOR BLONDINES

Kamille zal blonde haren nog een tikkeltje blonder maken. Je kunt bijvoorbeeld kamillethee maken en die na het wassen van je lokken gebruiken als ‘spoelwater’. Nog eens naspoelen met gewoon water hoeft niet. Deze film over je haren leidt in combinatie met zonnestralen tot een lichtere blonde tint. Citroen heeft trouwens dezelfde werking. Pers de vrucht uit in wat water en spoel. Let wel: met professionele producten zal je een groter effect krijgen en is je haar beter verzorgd.

RIJSTWATER

Nu is het hip om je haren af te spoelen met rijstwater. Het eeuwenoude haarritueel komt uit Japan, waar het yu-su-ru wordt genoemd. Het maakt de lokken glanzender, zachter en sterker. Rijst zit vol proteïnen en kan licht bijdragen tot een betere conditie van je haar, maar de groei van je lokken zal niet gestimuleerd worden. Je haar groeit aan de wortel, de lengtes zijn dood. Alles wat je erop smeert, heeft dus geen impact op de groei. Je zal dus nog steeds af en toe naar de kapper moeten om je haar bij te knippen.

SAPJE MAKEN

Zelf proberen? Je kunt tegenwoordig producten op basis van rijstwater kopen. Voor een eigen brouwsel giet je twee kopjes rijst in een kommetje water. Roer tot je een melkwitte kleur krijgt. Laat het sapje een half uur rusten en zeef vervolgens in een ander kommetje. Het rijstwater is nu klaar om op je haar te wrijven. Combineer ook hier met verzorgingsproducten.

AZIJN

Een derde populaire truc: de haren spoelen met azijn, maar dit is geen aanrader. Ik heb het zelf ooit geprobeerd in mijn salon en het haar stinkt enorm. Zelfs na enkele weken, als je met het behandelde haar in de regen loopt, komt de penetrante geur weer naar boven. Niet doen!

Corrigeer