Fit & Gezond

Vraag voor de Wetenschap

Als Barbie een echte vrouw zou zijn (met dezelfde proporties), zou ze dan kunnen functioneren?

Als Barbie een echte vrouw zou zijn (met dezelfde proporties), zou ze dan kunnen functioneren?

Foto: Shutterstock

Lange benen, een relatief grote boezem en een smalle taille: voor veel vrouwen klinkt het als een ideaal lichaam. Iemand die het allemaal heeft -en soms tot in extremis-, is Barbie. Maar wat is het gevolg van haar uitzonderlijke proporties? Mocht deze plastic dame een echte vrouw zijn, zou zij dan kunnen functioneren als een normaal persoon? Dat lijkt onmogelijk, stelt professor Eva D’Hondt, hoofddocent aan de Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de Faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie aan de VUB.

“De vraag laat zich in twee delen beantwoorden”, zegt D’Hondt. Enerzijds moet er gekeken worden naar de bouw van het lichaam van Barbie. “Haar lichaamsdimensies en -proporties zijn zeer ongewoon”, vervolgt de professor. “De poppen van Mattel (de producent van Barbie, nvdr.) zijn gemaakt op een schaal van 1:6. Dat wil zeggen dat Barbie ongeveer 1.75 meter zou zijn en zo’n 50 kilogram zou wegen. Zij zou dan een BMI van 16,3 kg/m2 hebben, een waarde die wijst op ondergewicht.”

Omwille van dat ondergewicht zou de levende Barbie (te) kampen (krijgen) met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals een zwakkere fysieke fitheid, verminderde immuniteit, broze botten en uitblijvende menstruatie.

Dan is er de wespentaille van de pop, die rekening houdend met bovengenoemde schaal in realiteit amper zo’n 45 centimeter zou zijn, terwijl de taille van een gemiddelde gezonde vrouw ongeveer 70-80 centimeter is, aldus D’Hondt. Het is niet alleen een onrealistisch beeld, maar zou ook voor de nodige problemen zorgen bij deze vrouw. “Zo’n taille biedt te weinig plaats voor vitale organen.”

Functioneren

Het tweede aspect is de vraag of en hoe Barbie zou kunnen functioneren. Een antwoord is zo één, twee, drie niet voorhanden. D’Hondt benadrukt dat ze er geen studie naar heeft gedaan of gevonden. Bovendien is de mate van bot-, spier- en vetweefsel in de verschillende lichaamsregio’s belangrijk om in acht te nemen, maar aangezien Barbie uit plastic bestaat zijn deze gegevens er niet. Toch valt er één en ander over te zeggen.

Een aantal aspecten van Barbies lichaamsbouw zou haar functioneren belemmeren, mocht zij een echte vrouw zijn, verklaart de professor. Niet alleen haar uitzonderlijk smalle taille speelt haar parten. Maar ook haar grote hoofd (de omtrek zou in realiteit 10 centimeter groter zijn dan haar taille), relatief forse boezem en smalle en lange benen (50 procent langer dan haar armen; bij een gemiddelde vrouw is dat 20 procent) zijn problematisch. Dat alles maakt dat het zwaartepunt van Barbies lichaam vrij hoog en meer naar voren ligt. “Dus is er een grote kans dat ze voorover zou vallen en haar evenwicht zou verliezen.” Haar dunne gefixeerde enkels en kleine voeten (ongeveer maat 32) helpen haar ook niet.

De kans dat Barbie zich effectief op “twee steunen” zou kunnen voortbewegen is dus klein. Een andere mogelijkheid zouden “infantiele locomotievormen”, zoals rollen, sluipen en kruipen, zijn. Maar of haar dat zou lukken is eveneens twijfelachtig, stelt D’Hondt. “Haar lange nek is te fragiel om haar relatief grote hoofd te ondersteunen en rechtop te houden. Hetzelfde geldt voor haar lange, dunne ledematen, enkel- en polsgewrichten die haar lichaamsgewicht waarschijnlijk niet zouden kunnen dragen.”

“Naar beweging toe zou ze dus heel beperkt zijn”, concludeert D’Hondt. “Mocht ze een echte vrouw zijn dan zou ze niet kunnen functioneren als een normaal persoon door haar geringe bewegingsmogelijkheden gekoppeld aan haar onrealistische lichaamsbouw en het ondergewicht dat gezondheidsproblemen met zich meebrengt.”

 

 

 

Vraag voor de Wetenschap

Veertig dagen lang proberen Het Nieuwsblad en een groep Vlaamse wetenschappers een vraag te beantwoorden waarvan je wakker ligt. Heb je zelf een boeiende wetenschapsvraag? Dan kan je die insturen via deze link. Wij zoeken een expert, die ons vervolgens schetst wat er al over geweten is.

Met ‘Vraag voor de wetenschap’ proberen het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en Het Nieuwsblad de wetenschap dichter bij de burger te brengen. De ingestuurde vragen dienen als insteek om een Vlaamse Wetenschapsagenda op te stellen. Die agenda zal de Vlaamse wetenschap de komende jaren helpen om beter in te spelen op de vragen die leven bij de bevolking. De campagne is een initiatief van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO), in opdracht van Vlaams minister Muyters, bevoegd voor wetenschap en innovatie, in samenwerking met een brede groep wetenschappelijke organisaties, zoals de Vlaamse universiteiten en hogescholen.

Als Barbie een echte vrouw zou zijn (met dezelfde proporties), zou ze dan kunnen functioneren?
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S