Telenet brengt kijkgedrag van kinderen in kaart

Eén Vlaams gezin keek vorig jaar meer dan 400 keer naar ‘Finding Nemo’

Telenet heeft nieuwe cijfers vrijgegeven over het kijkgedrag van de allerjongsten. De telecomreus ziet naar eigen zeggen vier trends: het aantal animatiefilms met dieren in de hoofdrol ging de hoogte in, de prinsessenfilm heeft afgedaan, klassiekers blijven populair en de meezingers (met Frozen als uitzondering) zijn haast verdwenen. Ook is er één gezin dat enorme fan is van Finding Nemo: ze bekeken de Pixar-prent in 2017 maar liefst 436 keer.

De cijfers behelzen gezinnen die een Play- of Play More-abonnement hebben. Er zijn een heleboel trends te noteren, zo zijn films met dieren in de hoofdrol populairder dan ooit. The Good Dinosaur, Life of Pets en Bolt zijn razend populair en verder in de lijst met topfilms staan danig wat andere beesten.

Eén Vlaams gezin keek vorig jaar meer dan 400 keer naar ‘Finding Nemo’
Screenshot: The Secret Life of Pets. Foto: Universal Studio s

Exit prinses, buiten Frozen.

Volgens de cijfers van Telenet is het archetype van de prinses op de retour. De archetypisch “meisjesthema’s” (zoals prinsessen, sprookjes...) moeten plaats ruimen voor stoerdere en modernere ‘vrouwelijke(re)’ personages en verhalen. De voorkeur van jongens en meisjes verschuift naar verhalen die inspireren, los van gender.

Het ongelooflijk populaire Frozen is echter een uitzondering. Hoewel de meezingers ook op de retour zijn, blijft Let It Go de Vlaams huiskamers terroriseren. Overigens is Elsa één van de weinige ‘recente’ prinsessen die de toplijst haalt.

Klassiekers zijn onsterfelijk, net al de Minions

Naast nieuwe fenomenen als Minions, Cars en Frozen zijn kinderen vergapen de kinderen zich nog steeds aan de grote klassiekers. Mogelijk is dat omdat de huidige generatie ouders die films als kind gezien hebben. Films als Dumbo, De Aristokatten en Beauty and the Beast zitten nog altijd in de top honderd en blijven stevige concurrenten voor de kijktijd van kinderen.

436 keer Finding Nemo

Hoewel Finding Nemo ‘maar’ in de top 20 eindigt (ondanks de dierentrend), is er één Vlaams gezin dat zonder twijfel de grootste Vlaamse fans van de Pixar-film. In 2017 keek ze liefst 436 keer naar de film. Dat is meer dan eenmaal per dag.

Eén Vlaams gezin keek vorig jaar meer dan 400 keer naar ‘Finding Nemo’
Foto: Disney

De volledige Top 10

  1. Frozen
  2. Trolls
  3. Verschrikkelijke Ikke
  4. Sing
  5. Plop en de Kabouterbaby
  6. The Good Dinosaur
  7. Inside Out
  8. The Secret Life Of Pets
  9. Cars
  10. Ratatouille
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees