Jongeren maken er te veel amok, dus moet bibliotheek noodgedwongen security inschakelen

Jongeren maken er te veel amok, dus moet bibliotheek noodgedwongen security inschakelen

De nieuwe bib moest een gezellige ontmoetingsplek worden. Foto: kvo

Waregem -

Enkele jongeren vallen sinds enkele maanden andere bezoekers van de nieuwe bibliotheek in Waregem lastig. Securitypersoneel bewaakt de bibliotheek nu op extra drukke momenten.

Luide muziek afspelen, chips op de grond gooien en de bibliothecaris en haar personeel bedreigen met grove taal. Een viertal dertien- en veertienjarige jongeren verziekten de voorbije maanden de sfeer in de nieuwe bibliotheek op de Zuidboulevard. “De bib was precies een verzamelplaats geworden voor die jongeren”, zegt burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V). “Die jongeren bleven maar terugkomen en een grote mond opzetten in de bibliotheek. Het was sterk storend en kon zo niet verder.”

Dus stapte de burgemeester eigenhandig op de jongeren af. Hij zocht hen op in hun scholen, het O.L.V.-Hemelvaartinstituut en het VTI. “Ik ben met alle vier de jongeren gaan spreken en zat samen met hun leerlingenbegeleider. We maanden hen aan om rustiger te zijn en ik heb de indruk dat het gewerkt heeft.”

Toegangsverbod?

Om de rust in de bib te garanderen, schakelt het stadsbestuur een securityfirma in. “Op de zeer drukke momenten staan medewerkers van die firma aan de bibliotheek. Noem hen gerust bibliotheekwachters, ze moeten mensen wat afschrikken om tumult te maken. De bibliotheek moet opnieuw een rustige plek worden.”

De huidige aanpak wordt na de examens geëvalueerd. Als de jongeren voor hinder blijven zorgen, kunnen ze voor minstens één jaar de toegang tot de bibliotheek ontzegd worden. Maar burgemeester Vanryckeghem hoopt dat het zo ver niet moet komen.

Hangjongeren

Ook elders in de stad zijn er af en toe problemen met hangjongeren. “We krijgen regelmatig meldingen van mensen die zich storen aan groepjes jongeren die ergens samen staan”, zegt Jean-Pierre Coudenys, korpschef van de politiezone Mira. “We patrouilleren regelmatig om te kijken of de jongeren iets mis doen. Maar zolang ze niemand lastigvallen en niet met drugs bezig zijn, doen ze niets verkeerd. Het is niet verboden om ergens te staan he, of te hangen. Al sluit ik niet uit dat ze nu en dan zaken doen die niet door de beugel kunnen, daar moeten de patrouilles op letten.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees