Tom Dumoulin: “Ik had eerst niet door dat Yates niet kon volgen”

Tom Dumoulin: “Ik had eerst niet door dat Yates niet kon volgen”

Foto: AFP

Volgt Tom Dumoulin dan toch zichzelf op op de erelijst van de Ronde van Italië. De Nederlandse titelverdediger halveerde op de niet eens zo lastige klim naar Prato Nevoso zijn achterstand op Simon Yates en telt nog maar 28” achterstand op de roze trui.

Dumoulin reageerde meteen na afloop voor de camera van Eurosport NL. “Ik was moe maar ik denk dat iedereen dat is”, was het eerste wat Dumoulin na afloop zei. “Ik voelde me wel goed maar sukkelde in slaap, het was een saaie rit. Maar in de finale kon ik me weer oprichten en werd het een mooie dag.”

De Nederlander had aanvankelijk niet door dat Simon Yates een zwak moment kende. De Brit reageerde gevat toen eerst Dumoulin zelf versnelde maar kon niet reageren toen Froome en Pozzovivo versnelden. “Ik ging achter Pozzovivo aan en zag ineens dat hij gelost is. De tijdsbonus? Mooi. Maar de ritten die eraan komen, zijn nog veel zwaarder. We gaan nog zien wat er de komende dagen mogelijk is.”

Yates was moe

Het tot woensdag schijnbaar onaantastbare pantser van rozetruidrager Simon Yates vertoonde donderdag voor het eerst in deze Ronde van Italië enkele barsten. De Brit van Mitchelton-Scott ziet na de achttiende rit zijn voorsprong op Tom Dumoulin gehalveerd, maar houdt zich sterk voor de twee bergritten die nog komen.

En Yates zelf? In het flashinterview net na de finish bovenop Prato Nevoso was Yates behoorlijk kort van stof. “Ik was moe. En dat is oké. Ik had geen al te beste benen. Ik deed het beste wat ik kon. En dat was het. Maar ik sta nog steeds aan de leiding. Dus dat is goed”, gaf hij in kortzinnen mee.

Later vertelde Yates dat hij meer vertrouwen heeft in de twee resterende bergritten van vrijdag en zaterdag, waarin onderweg meer geklommen moet worden. “De volgende dagen liggen me veel beter. Vandaag was het één inspanning in de finale, maar zoals in de eerdere bergritten liggen er morgen onderweg veel meer passen. Dat zal de anderen vermoeid maken in de finale, wat me veel meer helpt.”

“Iedereen spreekt over Dumoulin alsof hij enkel maar een tijdrijder is, maar hij is een klassevolle renner. Ik ben niet verbaasd dat hij vandaag aanviel. Ik heb altijd gezegd dat we geen enkele van de rivalen in de top tien mogen afschrijven. Maar ik sta nog altijd liever voor dan achter. Als vandaag mijn slechtste dag was, dan is dit nog goed geweest.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.