Kritiek op heliumballonnen van politiezone KASTZE

Kritiek op heliumballonnen van politiezone KASTZE

De helium is slecht voor het milieu. Foto: if

Steenokkerzeel / Kampenhout / Zemst / Oostende -

Bij een opruimactie op het strand van Oostende werd donderdag een ballon van de politiezone KASTZE teruggevonden. De vrijwilligers vinden het niet kunnen dat de politie heliumballonnen uitdeelt die schade aan het milieu toebrengen.

De Proper Strand Lopers, de vrijwilligers die het strand in hun vrije tijd opruimen, keken donderdag verbaasd op bij het vinden van een ballon van de politie op het strand van Oostende. Die was afkomstig van de politiezone KASTZE (Kampenhout, Zemst, Steenokkerzeel) en haalde het helemaal tot aan de Oosteroever in Oostende. De vondst deed de wenkbrauwen serieus fronsen.

“Wij vinden de laatste maanden enorm veel aangespoelde ballonnen”, zegt Tim Corbisier van de vereniging. “Onze ervaring leert dat de heliumgevulde ballonnen steeds weer vrij in het milieu terechtkomen waar ze veel schade kunnen berokkenen aan fauna en flora. Een overheidsdienst als de politie, die een voorbeeldfunctie heeft en boetes kan uitdelen voor zwerfvuil en sluikstorten, zou zichzelf niet op dergelijke wijze mogen promoten.”

Bij de politiezone KASTZE zitten ze verveeld met de zaak. “Temeer omdat we echt wel veel waarde hechten aan duurzaamheid. Ons wagenpark wordt bijvoorbeeld volledig elektrisch”, zegt korpschef Filip Van Steenbergen. “Maar we hebben maandag op de pinksterjaarmarkt in Zemst inderdaad met helium gevulde ballonnen uitgedeeld aan ons kraampje. Misschien stonden we er onvoldoende stil bij wat de gevolgen zijn.”

“De kinderen kunnen niet voor honderd procent verantwoordelijk worden gesteld voor het lossen van die heliumgevulde ballonnen”, vinden ze in Oostende dan weer.

Toch neem de politiezone de opmerking ter harte. “We gaan zeker over alternatieven nadenken”, belooft de korpschef.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees