Hongerige kinderen en glasscherven in de bedjes: ouders zijn problemen in kinderopvang grondig beu

Hongerige kinderen en glasscherven in de bedjes: ouders zijn problemen in kinderopvang grondig beu

De actievoerende ouders met hun kroost. Foto: mgb

Sint-Niklaas -

Een groep ouders van kinderen die in kinderopvang Driekoningen verblijven voert vrijdag actie aan het gemeentehuis. Ze zijn niet te spreken over de verbouwingen die het afgelopen jaar werden uitgevoerd en eisen de terugkeer van de verse keuken.

De problemen in kinderopvang Driekoningen slepen al een tijd aan, maar voor de ouders is de maat vol. Met meer dan vijftig ­ondertekenden ze een klachtenbrief gericht aan het college van burgemeester en schepenen. ­Vorige week organiseerde schepen van Kinderopvang Marijke Henne (N-VA) een gespreksavond om de bezorgdheden te beantwoorden, maar de ouders bleven op hun honger zitten. “Onze klachten worden niet gehoord”, vinden ze. Ze zijn daarom gestart met het ronddelen van pamfletten aan de andere kinderopvangplaatsen en voeren vrijdag ­actie aan het gemeentehuis. “Bij de verbouwingswerken zijn glazen koepels zomaar ingeslagen, waardoor overal in de kinderopvang scherven lagen, tot in de bedjes”, getuigen Evelien Hooft en Min Hee Bervoets namens de ouders. “Ondertussen kunnen de jongste kinderen nog steeds niet buiten, omdat er mogelijk nog glasdeeltjes in de rubberen terrastegels zitten. Met het mooie weer van de komende dagen willen wij een veilige omgeving.”

Dieptereiniging

Een tweede grote bezorgdheid is de voeding. “Drie jaar geleden viel de verse keuken van de kinderopvang in de prijzen, en niet veel later werd beslist om die af te schaffen en samen te werken met de grootkeuken van het OCMW. Die wordt al drie dagen op voorhand gemaakt. Kindjes vinden het niet lekker en komen met honger naar huis. Daardoor wordt er veel voedsel weggegooid. Er wordt ook geen rekening gehouden met allergieën en variatie. Drie ouders hebben hun kinderen zelfs al uit de opvang gehaald.”

Schepen Henne geeft aan dat er vanuit de dienst alles aan gedaan wordt om de glasproblemen zo snel mogelijk op te lossen. “Het vraagt helaas veel tijd om bepaalde zaken uit te voeren. Er moet nog een dieptereiniging gebeuren aan een kant van het gebouw. Die krijgt dan in juli een extra beschermingslaag.” De kritiek op de manier van werken betreurt ze. “We hebben de moeilijkste werkwijze gekozen en de kinderopvang tijdens de werken voor de helft open gehouden, zodat er niet plots zestig kinderen op straat kwamen te staan. We hebben daarbij altijd aandacht gehad voor de veiligheid.”

Een terugkeer naar de verse keuken is volgens haar uitgesloten. “De omschakeling naar een centrale keuken was geen besparing, wel een oefening in efficiëntie. De regelgeving is doorheen de jaren veel complexer geworden en het is te intensief voor de medewerkers om dat op die manier in elke kinderopvang te organiseren. Het is voor het personeel ook niet vanzelfsprekend om de nieuwe werkwijze te hanteren. Die onvrede lijdt nu tot ongerustheid bij de ouders. Maar de maaltijden worden zo bereid dat ze enkele dagen ­later nog perfect eetbaar zijn. Voor sommige bereidingen is het zelfs beter, omdat er minder ­vitaminen verloren gaan dan met een klassieke bereiding.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees