Dierenopvangcentra vragen minister Dierenwelzijn onmiddellijk actie te ondernemen

Ophef bij dierenopvang over ‘smerige’ praktijken opgedoekt asiel

Ophef bij dierenopvang over ‘smerige’ praktijken opgedoekt asiel

Pixie en Sabine Bovend'aerde van Zwerfkat in Leuven vzw. Foto: dvg

Leuven / Aarschot -

Het dierenasiel van Aarschot komt, zelfs na de plotse sluiting, nog in opspraak. Zwerfkat in Leuven vzw ontdekte dat het asiel nog lidgeld int voor 2018.

Animalibus, het dierenasiel van de Vlaamse Vereniging voor Dierenbescherming (VVDB), is al, geruime tijd gesloten. Toch blijkt de vereniging nog lidgeld te vragen.“Tot onze grote ontsteltenis kwamen wij deze week te weten dat VVDB Aarschot in maart 2018 nog brieven naar haar leden heeft gestuurd om het lidmaatschap te verlengen. Nochtans stopte het asiel in november 2017 door interne onenigheid in het bestuur van de ene dag op de andere. Op basis van informatie op de website, waar informatie niet werd aangepast, kunnen bezoekers denken dat het asiel nog voortwerkt en zelfs inspecteurs op pad stuurt”, zegt Sabine Bovend'aerde van Zwerfkat in Leuven vzw.

“Als opvangcentra en asielen die wél dag in, dag uit met opvang van dieren bezig zijn, vinden we dit ronduit smerig en onfair tegenover de centra die in november in allerijl hun dieren moesten opvangen. We vinden dat deze praktijken het imago bezoedelen van dierenasielen die ter goeder trouw zijn. Mensen willen dat er met hun lidgeld en giften iets goed gebeurt”, zegt ze.

Onbegrip en vragen

Er rijzen ook bedenkingen bij het feit dat de Vlaams-Brabantse asielen in de Raad voor Dierenwelzijn nog steeds vertegenwoordigd wordt door Donald Stevens van de VVDB, terwijl die geen asielwerking meer heeft. Ook is er onbegrip over het feit dat er vanuit de VVBD nog inspecties op dierenwelzijn (zouden) gebeuren. De verantwoordelijke van de VVDB was niet bereikbaar. Volgens schepen van Welzijn Geert Schellens (SP.A) heeft de VVDB enkel het asielgedeelte afgestoten en bestaat de vereniging nog.

De koepel van Zwerfkat in Leuven vzw, Kattentehuis Vergeet-me-nietje, Cattitude vzw, Ziggy's Poezenparadijs, Pink Paws Pet & Human Rescue, Poezencentrale Mol, Helga's Poezenhuisje en Kattenopvang Waasland vragen Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) uitdrukkelijk om een onderzoek te voeren naar deze praktijken en om onmiddellijk actie te ondernemen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio