Te vroeg gejuicht: dit enge beestje is helemaal niet verdwenen, maar veroorzaakt gewoon minder overlast

Aarschot -

Er zijn, in tegenstelling tot de voorbije jaren, nog niet veel wolhandkrabben opgemerkt in en langs de Demer in Aarschot. Omwonenden hoopten dat de beestjes verdwenen zijn. Maar niets is minder waar. De Demerkrabben zijn nog massaal aanwezig, alleen veroorzaken ze minder overlast.

De populatie Chinese wolhandkrabben in Aarschot is zeker niet weg. Er werden dit voorjaar in Aarschot door de VMM al zo’n 24.000 krabben gevangen. “Dit aantal betreft enkel de krabben die uit het water komen om stroomopwaarts te trekken maar daarbij gehinderd worden door de sterke stroming ter hoogte van 's Hertogenmolens”, zegt Hugo Verreycken, bioloog bij het INBO. “Alle krabben die in het water blijven – en vermoedelijk zijn er dat héél veel – zitten daar nog en dus is de populatie wellicht amper afgenomen. Wat wel afgenomen is, is de overlast voor de omwonenden. Daar was het ons met ons project met vangsystemen eigenlijk om te doen. Het aantal wolhandkrabben in onze rivieren is zo immens groot dat we ze niet meer kunnen uitroeien.”

Vangsystemen

In Aarschot staan er twee systemen maar beide vangen enkel krabben die uit het water komen. Vandaar dat de gevangen aantallen ook veel kleiner zijn dan in de krabbensleuf op de Kleine Nete in Grobbendonk. Deze blijkt het meest succesvol omdat die de krabben vangt in hun natuurlijk milieu, op de bodem van de rivier. Het ene systeem in Aarschot werkt zoals bij de paddenoverzet, namelijk gladde plastieken platen die recht staan en waar de krabben niet over kunnen omdat ze te glad zijn, waardoor de krabben lopen tot ze aan ingegraven emmers komen waar ze in vallen. Met dit systeem werden in Aarschot deze lente de meeste krabben gevangen.

Het anders systeem werkt gelijkaardig: de krabben worden via de gladde plastieken platen die tegen de muren op de oevers bevestigd zijn geleid naar een opvangbak waar ze gemakkelijk in kunnen kruipen maar niet meer uit geraken. Met dit laatste systeem heeft de VMM ook heel wat krabben gevangen maar veel minder dan met het andere systeem. Volledig wegvangen van de krabben zit er dus zeker nog niet in.

Invloed van het weer

De jonge krabben trekken elk voorjaar stroomopwaarts en wanneer ze gehinderd worden tijdens die trek kruipen ze uit het water. Dus dit fenomeen zal, volgens Verreycken, zich jaarlijks voordoen in het voorjaar. Wel is het zo dat er jaren zijn met zeer veel jonge migrerende krabben en andere jaren met veel minder, idem dito dus ook de overlast. “De weersomstandigheden spelen wellicht een rol bij de aantallen. Wanneer er heel veel regen valt in het voorjaar, zoals in 2016, is de stroming sterker en zullen de krabben vlugger uit het water kruipen dan wanneer er weinig stroming is. Om te vermijden dat de krabben bij de mensen binnenkruipen is het wel nodig om elk jaar opnieuw de opvangsystemen te gebruiken.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees