Dieven aan de haal met foto's van openluchtexpo: “Hopelijk voortaan meer sociale controle”

Dieven aan de haal met foto's van openluchtexpo: “Hopelijk voortaan meer sociale controle”

De gestolen foto’s worden binnenkort vervangen. Foto: lvh

Gavere -

Dieven hebben op de Markt van Gavere maar liefst vijf foto’s gestolen van de buitententoonstelling Fotofest van fotoclub Gafodi. De onverlaten kozen bewust voor foto’s van eenzelfde fotograaf.

Erevoorzitter van fotoclub Gafodi en curator van de expo, Guy Van Hove, woont op de Markt en merkte donderdagochtend dat een foto, gedrukt op een plaat van 1 meter op 1,5 meter verdwenen was aan de installatie aan brasserie De Post.

“Ik merkte eerst pas één missende foto op, later werd ik opgebeld door leden van de club met de melding dat er vijf foto’s weg waren”, zegt hij. “De foto’s waren goed vastgevezen met degelijke schroeven, maar ze zijn alsnog verdwenen. Er is duidelijk professioneel tewerkgegaan met een machine.”

Niet door passanten

De vijf foto’s zijn afkomstig van één en dezelfde fotograaf: Henk Van Rensbergen. “Het was blijkbaar een heel bewuste keuze”, zegt Van Hove nog. “Henk is een amateurfotograaf die als piloot de wereld rondreist en zogenaamde urban of stedelijke fotografie maakt. De reeks die tentoongesteld werd, heet No Mans Land. Dit is zeker niet gebeurd door passanten.”

De gestolen foto’s worden binnenkort vervangen. “Maar dit is een financiële domper voor Gafodi”, klinkt het. “De foto’s zijn niet verzekerd, want dat is bijzonder moeilijk bij een buitententoonstelling. Zo’n plaat met een foto kost een pak geld. Al drie jaar houden we zo’n buitenexpo en nog nooit hadden we problemen. Tot nu.”

Camera’s hangen

Ook geen enkele bewoner van de Markt kon Gafodi helpen met een tip. “We denken eraan om camera’s te hangen, maar dat heeft opnieuw een financiële impact”, zegt de erevoorzitter nog. We zien wel. Volgende week worden de foto’s opnieuw opgehangen. Wat kunnen we anders doen? Dag en nacht erbij blijven, gaat niet. Ik verwacht wel dat dit nieuws tot meer sociale controle zal leiden rond onze tentoonstelling op de Markt.”

De expo gaat wel degelijk onverstoord door tot 31 juli. Vanaf 9 juni wordt aan de Nieuwstraat nog een installatie gebouwd met de 28 winnaars van de twintigste nationale fotowedstrijd. Die telde ruim duizend inzendingen.

Op 11 en 12 juni organiseren gastfotografen Ingrid Vekemans en Van Rensberge een nocturne aan hun installaties op de Markt.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio