De dag na de zondvloed kuisen bewoners hun kelders uit en dat gebeurt best snel: "De echte schade zullen we de volgende dagen pas zien.”

Joske kan zowat alles wat in haar kelder stond in de vuilnisbak gooien. Foto: hsb

Kortenberg -

Kapotte diepvriezen, koelkasten, wasmachines, kleren, kasten en zelfs auto's of verwarmingsinstallaties. De opritten van heel wat huizen in Kortenberg stonden er vrijdag vol mee. De ravage die de wolkbreuk donderdagavond aanrichtte, is groot.

“Zo'n zondvloed, dat zag ik nog nooit”, zegt Joske Van Santberghe (68) uit de Beekstraat in Kortenberg. “Het begon rond 17 uur, en in geen tijd was onze straat een echte beek, of zelfs rivier. En niet veel later stond er 63 centimeter water in onze garage en kelder.”

De schade bij Joske is groot. Een kapotte diepvries, koelkast en verwarmingsketel. En ook de auto werkt momenteel niet. Heel wat spullen die klaarstonden voor de garageverkoop die zaterdag in de straat zou plaatsvinden, zijn voor de vuilnisbak.

Riolen onderhouden

Ook op andere plaatsen in de straat liggen er bergen natte spullen voor de deur. “Het was een uitzonderlijke situatie, maar het had minder erg kunnen zijn als de gemeente de riolen wat beter zou onderhouden. Nu kwamen ze langs, en blijkt dat er zo veel vuil in aangekoekt zit dat er geen beginnen aan is. En dan staan ze ervan versteld dat we nu zo veel schade hebben”, klinkt het enkele huizen naast Joske.

Om de hoek waren een vijftal buren vrijdagmiddag bezig hun kelder leeg te maken. “Ik ben nog in discussie met mijn baas of ik nu moet gaan werken vandaag, maar dan ontslaat hij me maar. Die natte smurrie laat ik zo echt niet langer liggen”, zegt een van hen. “Het water stond tot tegen het plafond van mijn kelder. De binnentrap stortte in van het vocht toen ik erop ging staan. Alles uit de kelder kan de vuilnisbak in. En dat moet vandaag, of het vocht trekt in heel ons huis. Zeker omdat we momenteel geen verwarming of warm water hebben.”

De dag na de zondvloed kuisen bewoners hun kelders uit en dat gebeurt best snel:
In de Camiel Schuermanslaan stortte zelfs een trap in door het vocht in de kelder. Foto: hsb

De buurt van de Beekstraat was niet de enige die het zwaar te verduren kreeg. Zowat heel Kortenberg veranderde in een rivier, aan beide kanten van de Leuvensesteenweg. Om 19 uur had de brandweer al 140 openstaande oproepen om water te gaan pompen, en dat aantal liep daarna nog op. Zo erg, dat ze vrijdagmiddag om 13 uur nog steeds op een twintigtal plaatsen moesten langsgaan.

De tunnel onder het station liep helemaal onder, en bleef ook vrijdag dicht omdat een laag van ruim 20 centimeter modder en stro achterbleef. Een café op de Leuvensesteenweg bleef gesloten omdat alle drankflesjes in de kelder één voor één met de hand moesten worden afgewassen.

Elkaar helpen

En ook bij fietshandelaar Jory Verhelst was het stevig poetsen. “Met de hulp van een tiental buren, vrienden en familieleden zijn we erin geslaagd de zaak toch proper te krijgen voor opening. Het was echt mooi om zien hoe iedereen elkaar te hulp schoot. De fietsen zijn gelukkig niet beschadigd. Maar ik zie nu al dat de pas vernieuwde plinten aan het scheeftrekken zijn van het vocht. De echte schade zullen we de komende dagen pas zien.”

De dag na de zondvloed kuisen bewoners hun kelders uit en dat gebeurt best snel:
Fietshandelaar Jory Verhelst kon dankzij heel wat helpende handen zijn zaak toch openen, maar vreest nog veel vochtschade. Foto: hsb

De gemeente roept haar inwoners alvast op om via een officieel formulier hun schade door te geven. Zo kan de dienst noodplanning nagaan of de hevige regenval kan erkend worden als ramp. Om al het afval weg te krijgen, zal EcoWerf op dinsdag 29 mei uitzonderlijk een extra ophaling van grofvuil inlassen, specifiek voor nat papier, karton, matten, tapijten, meubelen en hout.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees