De aanval van Chris Froome was geen zot idee maar een meticuleus uitgetekend plan

De aanval van Chris Froome was geen zot idee maar een meticuleus uitgetekend plan

Foto: AFP

Zag u ze ook staan op de flanken van de Finestre, de mannetjes in fluogroen van Team Sky met spijs en drank voor Chris Froome? Die stonden daar niet zo maar, vertelde teammanager Dave Brailsford na afloop van de etappe.

De aanval van Chris Froome was duidelijk geen ingeving van het moment maar de uitvoering van een plan waar een gedetailleerde voorbereiding aan vooraf ging. Gans de beklimming van de Finestre was bezaaid met personeelsleden van Team Sky in fluogroene jasjes, zo dat Chris Froome en zijn ploegmaats ze zeker zouden zien staan. En die stonden daar niet zomaar! Bedoeling was om Chris Froome op vooraf aangeduide plaatsen te voorzien van de nodige energiedrankjes en gelletjes zodat hij het vooraf berekende energieverlies weer kon aanvullen. Samengevat: als Chris van kilometer x tot kilometer y zoveel watt ontwikkelt, heeft hij zoveel energie nodig om zijn energiepeil terug op niveau te krijgen.

“We hebben donderdag de ganse dag gewerkt aan de details van dit plan”, vertelde Brailsford na afloop. “Het is altijd de bedoeling geweest dat Chris goed zou zijn in deze fase van de Giro en we gingen er evenzeer vanuit dat de Finestre misschien wel de beslissende col zou kunnen zijn.”

De aanval van Chris Froome was geen zot idee maar een meticuleus uitgetekend plan
Tijdens de beklimming van de Finestre. Foto: AFP

Het was nog ver tot de aankomst, beseften Brailsford en zijn generale staf. “Maar die 27 haarspeldbochten in het begin van de beklimming waren ideaal om het peloton op een lint te trekken en de wedstrijd hard te maken. Zo zouden we meteen zien wie er wel en niet goed was. We slaagden er meteen in om Yates uit koers te slaan, daarna was het zaak om van Dumoulin af te geraken. Daarvoor wilden we de grindwegen gebruiken.”

Het plan klopte tot in het detail. Er bleef slechts één heikel punt. Froome had letterlijk brandstof nodig om zijn onderneming tot een goed eind te kunnen brengen. En daarvoor werd het ganse personeelsbestand - van mechanieker en woordvoerder tot Brailsford zelf - opgetrommeld. “Deze dag draaide volledig rond bevoorrading. Om zo’n prestatie tot een goed eind te brengen, was het fundamenteel om voldoende te eten en te drinken. Daarom stond de berg vol met medewerkers van het team om ervoor te zorgen dat Chris nooit honger of dorst zou krijgen. Dat was de ‘game changer’.”

De aanval van Chris Froome was geen zot idee maar een meticuleus uitgetekend plan
Dit was geen personeelslid van het team. Foto: AFP

Pro memorie: op het moment dat Luis Leon Sanchez wordt bijgebeend, zie je hoe Froome bevoorrading krijgt aangereikt en zelfs zo genereus is om zijn energiereep aan Luis Leon Sanchez af te staan. Team Sky had zijn personeel niet zomaar willekeurig op de berg gezet. Brailsford: “We hebben de beklimming ingedeeld. We weten ongeveer hoeveel Chris verbruikt als hij een bepaalde inspanning levert en we weten ook hoeveel hij nodig heeft om zijn energieniveau terug aan te vullen. Dus konden we ook ongeveer berekenen waar we iemand moesten plaatsen en wat hij moest aanreiken. Dat was de theorie, de praktijk was uiteraard heel wat lastiger. Maar het team heeft de job fantastisch gedaan, Chris heeft het even fantastisch afgemaakt. Maar de Giro is nog niet binnen. Het zal zaak zijn om tijdig gerecupereerd te zijn voor de etappe van morgen. Het wordt nog een heel lastige dag.”

Corrigeer