Deelnemers moeten op zoek gaan naar wificode in caravan

Ontsnappen uit een caravan, het kan in mobiele escape room

Alex en Lene ontwikkelden met Camping Quest een mobiele escape room. Foto: pvw

Zemst -

Alex Bastiaens (39), Lene Schroyen (39) uit Zemst zijn gek van spelletjes. Dankzij hun caravan, die ze ombouwden tot een rijdende escape room, kunnen ze hun liefde voor games met iedereen delen.

Escape rooms zijn razend populair bij gezinnen, sport- en jeugdverenigingen en als teambuilding met de collega's. Een groep vrienden of collega's wordt opgesloten in een kamer en moet zich een weg naar buiten puzzelen binnen een bepaalde tijd. Ook Alex Bastiaens en Lene Schroyen zijn zot van het spelletje en ontwikkelden een eigen escape room. Met een twist. De escape room van Alex en Lene is geen kamer of woning. Wel een caravan, waarmee het koppel door de regio trekt en kinderfeestjes, evenementen of bedrijven aandoet.

Het concept van de rijdende ontsnappingskamer slaat aan en bewoog Lene ertoe om haar werk dra stop te zetten en zich volledig te richten op het spelconcept. “Het stond in de sterren geschreven dat we een creatief project zouden oprichten”, zegt Lene. “Ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan. We haalden het idee uit een caravan die kinderfeestjes aandoet. We speelden zelf al enkele escape rooms. De combinatie van beide leek ons wel wat. We gingen op zoek naar een leuke caravan en konden een geweldig exemplaar uit de jaren zeventig op de kop tikken. De caravan was in prima staat en behoefde niet veel werk.”

De ontwikkeling van het spel was andere koek. Een jaar lang werkte het koppel voor ‘Camping Quest’ aan uitdagende puzzels en moeilijk te ontcijferen codes. “We ontwikkelden een spel waarbij de deelnemers aankomen op hun vakantiebestemming, in hun caravan. De caravan heeft een wifiverbinding, maar de eigenaars worden weggeroepen voor een noodgeval voor zij de code kunnen doorgeven. De vakantiegangers moeten dus zelf op zoek naar de code. Wanneer je de code vindt, win je het spel.”

De mobiele speelkamer was meteen een succes. “Het feit dat we mobiel zijn en naar de feestjes, bedrijven en evenementen toe kunnen komen, trekt aan. Maar we rusten niet op onze lauweren. We zijn nu op zoek naar vier vaste standplaatsen in de regio waar we tijdens de weekends naartoe kunnen trekken.”

“Maar we denken ook al na over een nieuw verhaal, met nieuwe puzzels zodat we ieder jaar een nieuw spel kunnen aanbieden”, zeggen ze. “Zo ontwikkelden we al een instapversie voor jonge kinderen en mensen die nooit eerder een escape room binnen wandelden. Ideaal voor kinderfeestjes. Tot slot bekijken we nog de opties om een echte escape room te bouwen. Maar dat is toekomstmuziek.”

In de kantlijn ontwikkelden Alex en Lene met Zinid nog enkele andere projecten zoals onder meer de Pota Fota, een DIY-kickertafel die je zelf in elkaar moet steken of de S-cubes, een ruimtebesparende kubus die dienst doet als opslagruimte voor spelmateriaal, stoel of kastje.

Wie Camping Quest wil spelen of kennis wil maken met de andere producten van Alex en Lene, kan surfen naar www.zinid.be/escape-games. .

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio