Broer en zus Lander en Femke Gyselinck wisselen van rol in productie Flamer: danseres drumt, drummer danst

Theaterzaal Vooruit drie maanden dicht voor nieuwe trekkenwand

Coördinatoren Matthieu Goeury, Marieke De Munck en algemeen coördinator Franky Devos. Foto: rudy tollenaere

Gent - Vooruit investeert 1,2 miljoen euro in een nieuwe ‘trekkenwand’ voor de thea­terzaal. Met die technische installatie kan het kunstencentrum meer én grotere producties van internationaal niveau een podium geven

Het kunstencentrum Vooruit trok vorig jaar zowat 350.000 bezoekers met 185 podiumvoorstellingen, 46 concerten, 60 literaire evenementen en 169 producties in samenwerking met partners. Met ook nog eens 89 verhuuractiviteiten waaronder heel wat muziekfuiven, is er ook een wezenlijk deel nightlife in Vooruit.

 

Sinds het is erkend als Vlaamse kunst­instelling, kreeg het ook een verruimde opdracht. “Vooruit moet niet langer louter producties programmeren, Vooruit moet meer dan ooit een plek zijn die kunstenaars ondersteunt bij de creatie van nieuw werk”, zegt algemeen coördinator Franky Devos.


Voor het komende seizoen wordt nog meer samengewerkt met andere cultuurpartners.  Zo verbouwt Vooruit op dit moment de vroegere snoepwinkel Temmerman, op de hoek van de Lammerstraat, tot creatieruimtes en een open atelier waar kunstenaars samenwerken met wetenschappers, studenten, ondernemers en actieve burgers. 


Vooruit steunt concreet tien jonge kunstenaars om nieuw werk te maken. Een van die projecten is Flamer, ofte broer en zus Femke en Lander Gyselinck. Zij is danseres en rechterhand van Anne Teresa De Keersmaeker bij Rosas, hij is drummer bij STUFF. en LABtrio. In Flamer wisselen ze in een dansproductie van rol.

Lees verder onder de video


Voor de plaatsing van de nieuwe elektronische trekinstallatie achter het podium blijft de thea­ter­zaal vanaf volgende week drie maanden lang dicht. Dat verhindert niet dat Vooruit de hele zomer openblijft. Tijdens de Gentse Feesten is er een uitgebreid comedy-aanbod in de concertzaal en speelt Pascale Platel in de Domzaal.

Seizoensprogrammatie

Vooruit stelde de seizoensprogrammatie vrijdagavond voor in een volgelopen theaterzaal.  Algemeen coördinator Franky Devos gaf er samen met coördinatoren Matthieu Goeury, Marieke De Munck en Peter Van den Eede  een overzicht van de komende voorstellingen. Devos deed dat op een wervende manier. Omdat het aanbod zo gigantisch groot is en de programmabrochure op zich ook al 154 pagina's telt, kreeg elke aanwezige een voorgedrukt formulier waarop het paginanummer van de getipte voorstelling kon genoteerd worden: "En met een beetje weekendwerk kan u dan heel snel alle voorstellingen die uw voorkeur genieten opzoeken en een bestellijst maken", aldus Devos. Wie dacht dat het bij een gimmick zou blijven, had het verkeerd voor: tijdens de voorstelling werden er in de zaal overal duchtig paginanummers genoteerd. Dat Devos en de andere programmatoren van het nummertjes noteren een kleine rode draad maakten, hielp daarbij.

Devos stipte ook nog aan dat Gent in het centrum van de stad met de Opera, NTGent en de Vooruit  drie prachtige theaterzalen heeft: "Waarbij de Vooruit de jongste is, al dateert die ook al van 1913" aldus Devos, die ook nog zei dat de Vooruit, samen met andere partners en eventueel met privé partners zijn verantwoordelijkheid wil opnemen om te zien hoe er een nieuwe grotere podiumzaal in Gent kan gerealiseerd worden. Devos gaf wel mee dat die plannen wel nog niet echt concreet zijn. Hij vond wel dat zo'n zaal nodig is, omdat nu een aantal grote internationale producties Gent noodgedwongen links laten liggen.

Vooruit wil haar programmatie ook naar een breder publiek brengen: "We experimenteerden al met livestreaming, en willen daar volgend jaar meer op inzetten. Het biedt de mogelijkheid om bepaalde voorstellingen ook tot bij een publiek te brengen dat niet naar de Vooruit kan komen: gevangenissen, rusthuizen..."

Vooruit afficheert de programmatie van 2018-2019 met de slogan: Nothing for everyone, something for everybody.. Waarmee Vooruit de diversiteit van de programmatie benadrukt: "Niets is voor iedereen en er is toch altijd iets voor iedereen." 

Vooruit lanceert half september ook een nieuwe website, waarbij de Vooruitbezoeker zijn eigen 'profiel' zal kunnen aanmaken, zodat hij automatisch een programmatie op maat voorgeschoteld krijgt. Vooruit zal in het nieuwe seizoen ook werken met wachtlijsten, als extra service voor de bezoekers.

 


De volledige seizoensprogrammatie kan gedownload worden via de site van de Vooruit. De ticketverkoop start dinsdag 29 mei om 12 uur.

 

www.vooruit.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio