Jelle Vanendert gaat vandaag strijd aan in de Ardennen maar mikt vooral op nieuwe stunt in Tour

Jelle Vanendert gaat vandaag strijd aan in de Ardennen maar mikt vooral op nieuwe stunt in Tour

Foto: GOYVAERTS/GMAX Agency

Jelle Vanendert (33) lijkt klaar voor een Ardennenoffensief, met de Muur van Hoei als wapen. De herboren Limburger hoopt vandaag te profiteren van een sterk Lotto-blok om eindelijk nog eens te winnen. Dat is geleden van zijn ritzege in de Tour 2011. “Dat zou deugd doen, maar het mag ook opnieuw in de Tour gebeuren hoor. Ik ben blij dat ik er nog eens zal starten.”

Pas dinsdag keerde hij terug van de Sierra Nevada, waar hij met Tiesj Benoot twee weken op hoogtestage was. Maar een dag later stond Jelle Vanendert wel aan de start van de Baloise Belgium Tour. “Ik heb ervoor gekozen om meteen te koersen”, zegt de Limburger. “Ik wou drie weken serieus werken, maar zag het niet zitten om heel die tijd op hoogtestage te gaan. Ik heb daar twee weken zo veel mogelijk geklommen en geprofiteerd van het parcours om daarna hier aan mijn snelheid te werken. Er waren ook enkele renners van Quick Step zoals Philippe Gilbert en Yves Lampaert en ook Edward Theuns en Steff Cras waren er. Het weer was prima, we hebben geen druppel regen gehad.”

Ideaal dus om vandaag eens te testen in de koninginnenrit. “Ik ben nog in volle voorbereiding op de Tour, maar die Ardennenrit – met twee keer de Muur van Hoei – ligt mij natuurlijk”, zegt Vanendert. “Het is ook maar 147 km en de tegenstand is niet zo sterk als in de Waalse Pijl. We hebben een goed team, met Jens Keukeleire op kop. Maar op één kopman mikken is nooit goed, ik hoop dat ik van die ­situatie kan profiteren. Om de rit te winnen en wie weet ook de eindzege te pakken. Ik sta 48 seconden achter, maar er is veel mogelijk in die lastige rit.”

Tour

Vanendert verbaasde dit voorjaar met een derde plaats in de Waalse Pijl en deed ook in Luik-Bastenaken-Luik een gooi naar de zege. “Ik was telkens een van de beste renners van het pak. Iedereen leek verbaasd door die goede prestaties, maar het is nu ook niet dat ik veel beter ben dan de voorbije ­jaren. Vorig jaar reed ik ook top twintig in die koersen. Het zijn vaak details die het verschil maken.”

Toch was de wielerwereld hem wat uit het oog verloren. In 2011 verbaasde hij door in de Tour te zegevieren op Plateau de Beille, maar daarna bleef het stil. Het jaar nadien was hij er nog wel bij in de Tour, maar daarna niet meer. “Ik heb wat met de gezondheid gesukkeld, mikte ook wat meer op het eendagswerk en daarna paste ik niet in de plannen van het team. Maar ik ben blij dat ik dit jaar weer aan de start sta. Ik kijk er echt naar uit. Ik kan zelfs zeggen dat ik sterker ben dan in 2011. Het probleem: ik haal mijn gewicht van vroeger niet meer. Toen woog ik 64, nu 66. Op de cols kan die twee kilogram extra het verschil maken, ook al trap ik nu meer vermogen als toen. Maar ik ga zeker voor een ritzege. We hebben ook een leuke ploeg, iedere dag zal er iets te doen zijn. Ik kan ook werken indien nodig: voor Greipel in de massasprinten, voor De Gendt en Benoot. Ook Keukeleire kan zijn kans gaan. Het is leuk dat we een mix van renners hebben en er is ook geen klassementsman. Ik moet mijn eigen ambities dus niet opzijzetten.”

Innsbruck

Vanendert hoopt ook op een WK-selectie. “Er wacht in Innsbruck een zwaar parcours. Ik heb nog niet met bondscoach De Weert gesproken, maar hoop in de Tour toch te weten te komen of hij aan mij denkt. Dan kan ik een programma opstellen.”

Er rijden bij Lotto-Soudal veel renners rond die einde contract zijn, maar niet Jelle Vanendert. “Ik heb nog een jaar contract, ik hoef mij geen zorgen te maken. Ik voel mij hier ook goed, rij al tien jaar in deze ploeg. (grijnst) Mochten ze mijn contract willen openbreken, dan zeg ik niet neen tegen twee jaar extra.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.