Aardbeving met magnitude 3,1 in Limburg

Aardbeving met magnitude 3,1 in Limburg

Foto: emsc

Kinrooi -

In de provincie Limburg heeft zich in de nacht van vrijdag op zaterdag vlak bij de grens met Nederland een aardbeving voorgedaan met een kracht van 3,1. Dat blijkt uit gegevens van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) en het Europees-Mediterrane Seismologisch Centrum (EMSC).

De beving gebeurde om iets voor 00.45 uur. Het epicentrum lag volgens de KSB op 15 kilometer diepte in Molenbeersel, deel van de grensgemeente Kinrooi. Er zijn voorlopig nog geen meldingen van schade.

In tegenstelling tot Groningen, waar aardbevingen het gevolg zijn van gaswinning, hebben bevingen in Limburg een natuurlijke oorzaak. Ze zijn het gevolg van bewegingen in regionale breukensystemen in de aardkorst. Deze bewegingen ontstaan door zogeheten tektonische krachten aan de randen van platen.

Sterrenwacht roept op tot getuigenissen

De Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) roept op tot getuigenissen. “Wij vragen iedereen die de aardbeving heeft gevoeld (of zelfs wie ze niet gevoeld heeft) om hun getuigenis te doen via het enquêteformulier dat online beschikbaar is op www.seismologie.be. Deze getuigenissen zijn een belangrijke bron van informatie voor het onderzoek naar aardbevingen in onze regio”, zo luidt het.

Beving niet zo uitzonderlijk in het gebied

De aardbeving behoort niet tot de top tien van degene die België hebben getroffen en is ook niet zo uitzonderlijk langs de Roer/Maasvallei. Dat zegt Michel Van Camp van de KSB.

België heeft sinds het einde van de middeleeuwen veertien aardbevingen met een magnitude hoger dan 5 ervaren. Drie overschreden een magnitude 6, met name in de Noordzee (1382 en 1580) en Verviers (1692). Een beving met een minimale magnitude 6,0 komt gemiddeld om de 300 jaar voor, één met minimaal 5,0 om de veertig jaar en vanaf magnitude 4,0 om de vijf jaar.

Een “recente” uitschieter was de aardbeving van Roermond in het zuidoosten van Nederland op 13 april 1992 met een magnitude 5,3, die schade heeft veroorzaakt en die vele mensen, tot in het Brusselse toe, wakker heeft gemaakt. Voorts waren er nog de bevingen in Le Roeulx (1985, M 4,5) en Luik (1983, M 4,6).

Wat een gebied in een straal van 15 kilometer rond Kinrooi betreft, somt Van Camp sinds 1960 een dertigtal bevingen met een minimale magnitude 1,1 op. Een half dozijn had minimaal dezelfde kracht als die in de nacht van vrijdag op zaterdag. Uitschieter met magnitude 4,0 is... Kinrooi (25 juni 1960).

Hoe dan ook spijkert de beving inzichten over de manier waarop aardbevingen langs de Maasvallei voorkomen bij, benadrukt de seismoloog.

Verscheidene mensen meldden op Twitter dat ze de aardschok hebben gevoeld.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees