Thiam vestigt nieuw wereldrecord hoogspringen in zevenkamp: "Ongelooflijke dag"

Nafi Thiam doet het, opnieuw. Tijdens het hoogspringen op het WK meerkamp in Götzis sprong ze voor het eerst over de barrière van de twee meter: 2,01m. Geen enkele zevenkampster ging ooit al over twee meter in een zevenkamp. Uiteraard leidt ze na twee van de zeven proeven.

Daarna deed Thiam nog drie pogingen over 2,04m, maar die lukten niet. Sowieso heeft Thiam haar zevenkamp uitstekend ingezet. Onze landgenote ligt na de eerste dag met  4.112 punten 56 punten voor op haar prestatie van vorig jaar. Het hoogtepunten van haar dag was dus haar werelrecord hoogspringen in een zevenkamp. Dankzij die prestatie ligt ze zelfs 36 punten voor op het Europees record van Carolina Klüft. Op dit moment is ze de op twee na beste zevenkampster aller tijden. Als ze het Europees record zou verbeteren, is ze de allerbeste aller tijden op uitzondering van wereldrecordhoudster Jackie-Joyner Kersee. Het wordt nog een spannende tweede dag zondag, met nog drie proeven te gaan.

 


"Een ongelofelijke eerste dag"

Nafi Thiam was in de wolken na de eerste dag van de zevenkamp op de Hypomeeting in het Oostenrijkse Götzis. Ze staat met 4.112 punten ruimschoots aan de leiding, en ligt zelfs 56 punten voor op het schema van haar Belgisch record. "Het was een ongelofelijke dag. Ik kan alleen maar tevreden zijn", begon Thiam haar terugblik op de eerste dag in Götzis. "'s Morgens had ik moeite om gewend te geraken aan de hitte, maar dat is duidelijk goed gekomen. Bij het hoogspringen had ik schrik voor mijn nieuwe aanloop die ik hier kwam uitproberen, maar het heeft geweldig uitgepakt. Aan de normale aanloop van enkele passen hebben we nog een voor-aanloop toegevoegd."

In het hoogspringen verbeterde Thiam het wereldrecord binnen de zevenkamp, ze ging over 2m01. Ze gokte tevoren door 1m98 over te slaan. "Götzis is niet mijn hoofddoel dit jaar, dus ik wou het riskeren. Mentaal is die grens van twee meter moeilijk te slopen, al gaat het maar om enkele centimeters. Dat zal vanaf nu vlotter lopen."

Met welk doel gaat Thiam zondag van start? Droomt ze al van het Europees record, dat slechts 19 punten scherper staat dan haar 7.017 punten van vorig jaar? "Daar wil en mag ik niet aan denken. Er zijn veel factoren die spelen. Mijn speerwerpen was vorig jaar bijvoorbeeld enorm. Mijn doel blijft onveranderd: kijken waar ik sta." 

Thomas Van der Plaetsen achtste na eerste dag

Thomas Van der Plaetsen heeft de eerste dag van de tienkamp op de Hypomeeting in het Oostenrijkse Götzis afgesloten op plaats acht. Hij heeft een achterstand van 28 punten op het schema van zijn persoonlijk record, dat hij op 8.332 punten bracht op de Spelen in Rio.

Na de 100 meter en het verspringen was de regerende Europese kampioen tiende. Kogelstoten is nooit de specialiteit geweest van Thomas Van der Plaetsen, maar hij deed met 14m00 wel meer dan een volle meter beter dan tijdens zijn beste tienkamp in Rio de Janeiro in 2016. Het leverde een twintigste plaats op, en een twaalfde in de tussenstand na drie proeven. Zijn persoonlijk record staat op 14m12. Het hoogspringen verging Van der Plaetsen minder. Hij moest vrede nemen met een vijfde plaats en 2m06, terwijl hij in het verleden al over 2m17 wipte. In het klassement schoof hij wel op naar zeven.

Op de 400 meter ging Van der Plaetsen iets te voortvarend van start. Hij kon zijn serie wel nog winnend afsluiten, maar 50.26 is niet de chrono waar hij na tal van looptrainingen tijdens de winter op gehoopt had. Over alle reeksen heen leverde die tijd de achttiende plaats op. In de tussenstand viel hij één plaatsje terug naar acht.

Thiam vestigt nieuw wereldrecord hoogspringen in zevenkamp:
Foto: BELGA
Thiam vestigt nieuw wereldrecord hoogspringen in zevenkamp:
Foto: Photo News
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.