Chris Froome plaatst zich met Giro-eindzege tussen de allergrootsten (en lonkt in Tour naar ultiem record van Merckx)

Chris Froome plaatst zich met Giro-eindzege tussen de allergrootsten (en lonkt in Tour naar ultiem record van Merckx)

Foto: Photo News

Zonder ongelukken wint Chris Froome morgen zijn allereerste Ronde van Italië. Na de Tour en de Vuelta van vorig jaar zal de Brit voor de derde grote ronde op rij op het hoogste schavotje staan. De laatste die dat presteerde was Bernard Hinault in 1983.

Als de Brit ook nog de Tour wint en hij ongestraft blijft in de salbutamol-affaire evenaart hij het fameuze record van niemand minder dan Eddy Merckx.

Lees ook: Nieve soleert indrukwekkend naar ritwinst, Froome weerstaat aanvallen Dumoulin en is zeker van Giro-eindzege

De drie grote rondes in één jaar winnen, lutke Bernard Hinault was 35 jaar geleden de laatste renner die erin slaagde om drie grote rondes op een rij te winnen. In 1982 en 1983 kaapte De Fransman de eindzege weg in respectievelijk Giro, Tour en Vuelta (die laatste werd toen nog in de lente gereden). Chris Froome lukt met zijn eindzege dus dezelfde reeks, zij het in een iets andere volgorde.

Eddy Merckx heeft met vier grote rondes nog altijd het record van achtereenvolgende eindzeges. Maar Froome gaat ook in de Tour nog voor zijn vijfde gele trui en kan dus dit jaar nog dat record evenaren. Al blijft de salbutamol-affaire als een donkere donderwolk boven zijn hoofd hangen. Daardoor dreigt hij nog altijd zijn Vuelta-zege van vorig jaar te verliezen.

In deze Giro is Chris Froome ook de eerste sinds Marco Pantani in 1998 die zowel de roze trui als de bergtrui mee naar huis pakt.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.