De film die te beledigend is voor Facebook: “Blijkbaar toch een gevoelige snaar geraakt”

De trailer van de Nederlandse film ‘Redbad’ moet verwijderd worden, dat liet Facebook weten aan de makers. Ook het promotiefilmpje van de historische film zal bijna niemand op Facebook te zien krijgen, want het is “beledigend voor grote bevolkingsgroepen”, zo klinkt het. Waar knelt het schoentje dan juist?

‘Redbad’ is een historisch epos over de Friese held Radboud die in de vroege middeleeuwen het verzet tegen de oprukkende christenen leidde, samen met de Vikingen. Een van de grote thema’s in de film is dus het gedwongen bekeren van mensen tot het christendom.

“Vanuit ons Nederlandse perspectief is het verzet tegen het christendom geen groot issue”, aldus producent Klaas De Jong aan Nu.nl. “Maar in de rest van de wereld is dat blijkbaar nog wel een enorm ding.” Hij vertelt dat hij van zijn stoel viel toen hij het nieuws hoorde. “Het is bizar dat Amerikanen nu willen gaan bepalen wat voor Nederlanders aanstootgevend moet zijn.”

En hoewel De Jong en zijn collega’s naar eigen zeggen heel wat archiefonderzoek gedaan hebben naar Radboud om de film zo waarheidsgetrouw mogelijk te maken, kregen ze toch al honderden boze mails en brieven waarin staat dat ze de geschiedenis geweld aandoen. “We hebben blijkbaar toch een gevoelige snaar geraakt.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees