Opnieuw code geel: bekijk hier waar het zondag kan onweren met kans op wateroverlast

Opnieuw code geel: bekijk hier waar het zondag kan onweren met kans op wateroverlast

Foto: Peter Malaise

Een fantastisch zonnige dag was het zaterdag en ook zondag gaan de temperaturen richting 30 graden. Maar het gaat ook opnieuw stevig onweren. Gevreesd wordt dat het stormweer op sommige plaatsen opnieuw gepaard zal gaan met wateroverlast. In een Henegouwse gemeente is het leidingwater niet drinkbaar na de modderstromen van afgelopen week.

LEES OOK. Nog zeker tot vrijdag felle onweersbuien mogelijk

Net als zaterdag zullen de temperaturen zondag flirten met de 30 graden. Heerlijk barbecue- en terrasjesweer, maar volgens het KMI en de website NoodweerBenelux breng je de namiddag beter niet in openlucht door. “We beschikken zondag over flink wat energie in de atmosfeer. Diverse weermodellen berekenen dat onweersbuien gaan profiteren van deze energie en zich gaan uitbreiden over België in de loop van de namiddag”, staat te lezen bij NoodweerBenelux.

Zondagnamiddag is het weer warm en onstabiel, met felle onweersbuien, lokaal met hagel en veel neerslag. De maxima schommelen tussen 24 graden in de Hoge Venen en 29 graden in de Kempen. In de nacht van zondag op maandag op een aantal plaatsen nog steeds felle onweersbuien, met kans op hagel en veel neerslag. In de loop van de nacht wordt het droog met opklaringen, en vooral over de noordwestelijke landshelft vorming van nevel en mist. Minima tussen 12 en 17 graden. De wind is zwak en veranderlijk. Dat meldt het KMI.

Opnieuw code geel: bekijk hier waar het zondag kan onweren met kans op wateroverlast
Code geel in heel het land. Foto: KMI

Leidingwater niet drinkbaar door modderstromen

Het water van de gemeente Viesville (ten noorden van Charleroi) is na de modderstromen die volgden op de onweders van de laatste dagen niet meer drinkbaar. Dat heeft de watermaatschappij Société Wallonne des Eaux (SWDE) verklaard. “Uit voorzorg vragen we het leidingwater niet te drinken”, heet het.

Twee van de drie waterputten van de watermaatschappij SWDE in Viesville zijn op non-actief gezet. Het water mag wel gebruikt worden voor andere zaken dan drinken of voedselbereidingen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS