Bijna 500 mensen hebben ter plaatse verzorging nodig, een tiental naar het ziekenhuis

Hulpdiensten moeten deelnemer reanimeren na 20 kilometer door Brussel

Hulpdiensten moeten deelnemer reanimeren na 20 kilometer door Brussel

Foto: credit

Brussel -

De hulpdiensten hebben één deelnemer moeten reanimeren na de 20 kilometer door Brussel. Hij of zij zou intussen stabiel zijn. Vijftien anderen moesten naar het ziekenhuis en ongeveer 470 deelnemers hadden ter plaatse verzorging nodig, zo meldt een woordvoerder van het Rode Kruis. Een twintigtal gevallen had duidelijk te maken met de hitte, gekoppeld aan de forse inspanningen.

LEES OOK. Tot 30 graden vandaag, maar toch klinkt er kritiek op uitdelen van 300.000 flesjes water op 20 kilometer door Brussel: “Hypocriet”

Ongeveer 470 mensen die zondag deelgenomen hebben aan de 20 km door Brussel, hadden verzorging nodig. Dat meldt Nancy Ferroni, de woordvoerster van het Rode Kruis. Een twintigtal gevallen had duidelijk te maken met de hitte, gekoppeld aan de forse inspanningen. Een vijftiental mensen werd overgebracht naar een ziekenhuis voor verdere verzorging. Volgens verschillende media moest één man met hartproblemen gereanimeerd worden.

Er waren zo’n 250 interventies langs het parcours en 220 aan de aankomst.

Het Rode Kruis was met 430 vrijwilligers ter plaatse. Er waren zo’n 14 medische posten langs het parcours. Er was ook een bezemwagen die opgevers ophaalde en voorts stonden 12 ziekenwagens en drie medische interventiewagens ter beschikking. Gewoonlijk worden bij zo een evenement 400 tot 700 deelnemers verzorgd, of eentje om de halve minuut.

Milder dan verwacht

De bijna 38.000 lopers van 128 verschillende nationaliteiten die zich hadden ingeschreven voor de 39ste editie van de 20 kilometer door Brussel, hebben kunnen genieten van mildere weersomstandigheden dan voorspeld. Dat hebben de organisatoren van het loopevenement verklaard.

Premier Michel gaf het startschot. Rudi Vervoort, Europees Commissaris Marianne Thyssen en judokampioen Toma Nikiforov waren op de afspraak. Europees voorzitter Donald Tusk, vicepremier Alexander De Croo en Franstalig onderwijsminister Marie-Martine Schyns liepen mee. Ook slachtoffers van de terreuraanslagen in Brussel waren van de partij.

Er was een loden hitte voorspeld, maar in de praktijk viel het goed mee. Er werden 350.000 flesjes waren uitgedeeld. Er werd ook zonnebrandcrème uitgedeeld.

Fransman wint bij mannen, landgenote bij vrouwen

De Fransman Hassan Chahdi heeft zondag de overwinning op zak gestoken van de 20 km door Brussel. Chahdi won in de straten van de hoofdstad in een tijd van 1u02:56. Het podium werd vervolledigd door onze landgenoten Arnaud Dely (1u04:16) en Lander Van Droogenbroeck (1u05:05). Chahdi bereidt in Brussel het EK atletiek in Berlijn van eind augustus voor.

Bij de vrouwen was de zege voor triatlete Alexandra Tondeur (1u14:38). Tondeur liet Kim Geypen (1u16:46) en Amélie Saussez (1u17:44) achter zich.

Er namen zondag zo’n 40.000 lopers de start op de esplanade van het Jubelpark.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees