Ondernemer Jackie Troch stelt zijn eigen elektrische wagen ter beschikking van Partago

Lochristi deelt één elektrische wagen

© Rudy Tollenaere

© rudy tollenaere

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Er was al langer sprake van, en normaal gezien zou het ook nog een eind langer duren eer het er zou van komen, maar sinds zondagmorgen heeft Lochristi zijn eerste (en voorlopig enige) elektrische deelwagen. Elektrisch autodelen is een concept van Partago, dat in Gent al tientallen elektrische wagens beheert onder de vorm van een coöperatieve gemeenschap. Partago is sinds kort ook actief in Brasschaat, en Lochristi is de derde gemeente waar Partago aan de slag gaat.

Rudy Tollenaere

Voor het gemeentebestuur van Lochristi is het elektrisch autodelen alvast een puntje dat men aan de lijst van inspanningen om het CO2-verbruik met 20 procent te verminderen kan toevoegen. Al zal dat natuurlijk niet lukken met één elektrische wagen te delen onder de bevolking.

Het principe van Partago is eenvoudig: wie te weinig kilometers doet, kan beter GEEN auto kopen, maar mede-eigenaar worden van een coöperatieve. Zoals Partago. Partago zorgt voor alle logistieke ondersteuning, en maakte ook een app aan, waarmee het naar verluidt zeer eenvoudig is om een wagen te reserveren.

Lochristi wou met Partago in zee gaan, maar Partago wou wel dat er een minimum aantal geïnteresseerde inwoners van Lochristi waren, eer het bedrijf in Lochristi zou investeren. Voor de infovergaderingen was wel een redelijke belangstelling, maar als het er op aan komt echt in te schrijven, is er bij velen blijkbaar nog twijfel om over de drempel te stappen. Het zag er dus even naar uit dat het in Lochristi nog wel een tijd kon duren eer men van start kon gaan.

En toen kwam ondernemer Jackie Troch op de proppen. Die had een elektrische wagen, zelfde type als waar Partago mee werkt. Troch gebruikte die wagen op zijn buitenverblijf in Frankrijk. Toen hij van het initiatief van de gemeente met Partago hoorde, ging hij met Partago praten. En men kwam al vlug tot een regeling: Troch liet zijn wagen van Frankrijk naar Lochristi brengen, Partago paste de wagen aan, en zo kon Lochristi nu al beginnen met elektrisch autodelen. Uiteraard hoopt men dat nu het systeem echt van start gaat, dat er nog kandidaat coöperanten volgen, zodat er bovenop de eerste wagen, ook nog meerdere kunnen komen.

De laadpaal voor de elektrische deelwagen van Parago staat op de kleine parking op de hoek van de Bosdreef en Dorp-Oost. De filosofie achter Partago en alle praktische regelingen staan op de site van Partago.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio