Thiam ontgoocheld over gemist record, maar: “Dit was een test, dat ik eens op mijn bek ga neem ik erbij”

Thiam ontgoocheld over gemist record, maar: “Dit was een test, dat ik eens op mijn bek ga neem ik erbij”

Foto: Photo News

Het Europees record pakte ze niet, maar Nafi Thiam won in het Oostenrijkse Götzis wel voor het tweede jaar op rij de zevenkamp tijdens de Hypomeeting. Ook Hanne Maudens imponeerde met een knappe zesde plaats. Bij winnares Thiam heersten achteraf gemengde gevoelens na haar mindere prestatie in het speerwerpen. “Ik heb iets te enthousiast willen doen.”

“Natuurlijk ik ben ontgoocheld over mijn speerwerpen, de discipline die mij vorig jaar deed winnen,” begon Thiam haar relaas. “Het speerwerpen kost mij nu misschien het Europees record. Maar deze nieuwe aanloop was een test. Ik heb iets te enthousiast willen doen. Dat wil niet zeggen dat ik ontgoocheld ben over mijn zevenkamp. Ik heb drie persoonlijke records op zeven behaald, dat is niet min. Ik kon na het speerwerpen de knop omdraaien op de 800m. En alleen door dit soort tests met een nieuwe aanloop op speerwerpen en hoogspringen kun je leren. Ik heb de weg voor mezelf uitgestippeld, en dat is nog beter te worden dan ik al was. Dat ik dan eens op mijn bek ga, dat neem ik erbij, daarvoor heb ik helemaal geen schrik.”

Fiere coach

Trainer Roger Lespagnard was trots op zijn poulain Nafi Thiam, die zondag in het Oostenrijkse Götzis voor het tweede jaar op rij de zevenkamp won bij de Hypomeeting. Hij zag vooral een prestatie die belooft voor de toekomst. “Dit blijft een straffe prestatie. Ook al ging het speerwerpen een beetje de mist in, noem ik dit resultaat geen gemiste kans”, begon Lespagnard zijn verhaal. “Die mindere prestatie in het speerwerpen is wel jammer natuurlijk. Ik denk dat Nafi niet gemaakt is voor de langere aanloop die we hier uitprobeerden. Ze komt met twee keer zo veel snelheid als vroeger aan de lijn, maar kan die niet in haar voordeel benutten.”

Over de totaalprestatie van Thiam was Lespagnard tevreden. “Dit is vooral heel erg veelbelovend met het oog op het EK in Berlijn in augustus. Het speerwerpen brengen we tegen dan wel in orde, en dan moet ze in principe nog hoger scoren. Nu ze in het hoogspringen die kaap van de twee meter gerond heeft, zie ik dat haar in de toekomst vaker doen. Die 6.806 punten zijn mooi, en ongeveer wat ik op voorhand in gedachten had.”

Thiam ontgoocheld over gemist record, maar: “Dit was een test, dat ik eens op mijn bek ga neem ik erbij”
Nafi Thiam en Hanne Maudens. Foto: BELGA

Youngster Hanne Maudens beter dan Tia Hellebaut

Jawel, er is nog meerkampleven bij de dames behalve Nafi Thiam. Hanne Maudens is sinds gisteren de beste Belgische meerkampster met uitzondering van Thiam. Met 6.252 punten, goed voor een zesde plaats, doet ze beter dan niemand minder dan Tia Hellebaut. “Dat is toch een grote naam. Dat is superleuk uiteraard. Het doel was mijn persoonlijk record verbeteren, gaandeweg begon ik te geloven dat Tia’s record mogelijk was. En normaal moet ik op het EK in Berlijn nog beter zijn, ik heb nog niet alles perfect kunnen trainen.”

Noor Vidts moest op het einde van de eerste dag de strijd staken met een rugblessure.

Corrigeer