Malinese ‘Spiderman’ die kindje heldhaftig redde van balkon, krijgt Franse nationaliteit en een job

Man ziet kindje aan metershoog balkon hangen en twijfelt geen seconde.

De 22-jarige Malinese illegaal die afgelopen weekend op heldhaftige wijze een kind redde van een val van de vierde verdieping van een appartementsgebouw in Parijs, wordt genaturaliseerd tot Fransman en krijgt een job bij de brandweer. Dat heeft president Emmanuel Macron laten weten na een ontmoeting met de jongeman, die ‘Spiderman’ als bijnaam kreeg.

Het waren waanzinnige beelden die zaterdagavond plots opdoken vanuit het zeventiende arrondissement van Parijs. Een man zag een vierjarig kind op de vierde verdieping aan het balkon hangen, dat dreigde te vallen. Hij twijfelde geen moment en voorkwam een mogelijk drama door het appartementsgebouw als een volwaardige acrobaat op te klimmen en de jongen te redden. Het leverde hem heel terecht de bijnaam ‘Spiderman’ op.

De Franse ‘Spiderman’ is niet Peter Parker, maar is de 22-jarige Mamoudou Gassama. De Malinees is illegaal in het land en vond het heel normaal wat hij gedaan heeft. “Ik ben erop geklommen, en goddank, ik heb hem gered”, vertelt de jongeman aan Le Parisien. “Ik heb niet gedacht aan die verdiepingen. Ook aan de risico’s heb ik niet gedacht. Als er opnieuw een kind in gevaar zou zijn, zou ik het zonder aarzelen opnieuw doen.”

Kniepijn

Malinese ‘Spiderman’ die kindje heldhaftig redde van balkon, krijgt Franse nationaliteit en een job
Foto: REUTERS

Zowel Mamoudou als het kind dat hij redde werden zaterdagavond naar het ziekenhuis overgebracht. “Het kind was in shock, en de redder had pijn aan de knie”, aldus de brandweer. Beiden stellen het intussen goed.

Le Monde schrijft nog dat de vader van het kind intussen aangehouden is. Het parket besliste het kind te plaatsen in een onthaalcentrum.

“Voorbeeld voor alle burgers”

De Parijse burgemeester Anne Hidalgo zag Spiderman zondagavond. “Hij heeft me uitgelegd dat hij enkele maanden geleden uit Mali hier is aangekomen, en ervan droomt in de bouw te werken”, tweette Hidalgo. “Ik heb hem geantwoord dat zijn heroïsche inspanning een voorbeeld is voor alle burgers, en dat de stad hem natuurlijk zal steunen in zijn inspanningen om zich in Frankrijk te vestigen.”

Mamoudou werd maandagochtend ontvangen in het Elysée door president Emmanuel Macron. Duizenden mensen vroegen in een petitie op het internet om de man asiel te geven, en Macron kondigde tijdens de ontmoeting aan dat hij de man zal laten naturaliseren tot Fransman. De president had nog goed nieuws voor de Malinees: de Parijse brandweer is bereid om hem een job te geven.

Macron ontvangt Malinese Spiderman na heldendaad.

Malinese ‘Spiderman’ die kindje heldhaftig redde van balkon, krijgt Franse nationaliteit en een job
Foto: EPA-EFE

Corrigeer

MEER NIEUWS