Twee Belgische ISIS-bruiden slepen minister van Justitie Geens voor de rechter

Twee Belgische vrouwen van ISIS-strijders spannen een kort geding aan tegen minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Dat meldt VRT NWS. De vrouwen zitten met hun kinderen vast in een kamp Syrië. Ze willen dat hun kinderen naar ons land kunnen terugkeren, maar stellen dat de minister niet voldoende doet om dat te bewerkstelligen. Child Focus heeft zich bij de dagvaarding aangesloten.

rrln

Het gaat om twee vrouwen uit Borgerhout. VRT-journalist Rudi Vranckx sprak met hen in een vluchtelingenkamp in het noorden van Syrië. De Belgische vrouwen, die getrouwd zijn met strijders van terreurgroep Islamitische Staat, willen dat hun kinderen terug kunnen keren naar ons land, maar stellen dat minister Geens in gebreke blijft. Daarom stappen ze, via hun advocaat, naar de rechter.

De twee vrouwen werden in maart bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel en 6.000 euro boete omdat ze naar het door geweld verscheurde land vertrokken waren.

LEES OOK: Waarom niemand enige moeite wil doen om de ISIS-bruiden en hun zes kinderen naar België terug te halen, ondanks de emotionele oproep van oma (N+)

Child Focus

Child Focus heeft zich aangesloten bij de dagvaarding. “De Belgische overheden moeten er alles aan doen om de veilige terugkeer van kinderen te garanderen”, zegt Dirk Depover in een reactie aan Nieuwsblad.be.

“Er is sprake van bepaalde plannen die in de maak zouden zijn, maar de zaak sleept aan”, verklaart Depover verder. “Elke dag wachten is een dag te veel. De vraag is niet: zijn we bereid hen te redden? Maar: zijn we bereid hen te laten sterven.”

Depover benadrukt dat de kinderen in verschrikkelijke omstandigheden leven zonder eten en toegang tot gezondheidszorg. “Het is een deplorabele situatie daar.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Video

Meest gelezen uit de buurt