Overheid activeert noodnummer 1722: “Bel alleen 112 als iemand in (levens)gevaar is”

Overheid activeert noodnummer 1722: “Bel alleen 112 als iemand in (levens)gevaar is”

Foto: VRT

Na aankondiging van een code oranje door het KMI, zal de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken op maandag vanaf 18u00 het nummer 1722 voor niet-dringende brandweeroproepen activeren. Op die manier wil de FOD het noodnummer 112 niet onnodig belasten.

LEES OOK. De ellende is nog niet voorbij: meerdere dagen kans op code oranje met intense neerslag en onweer

“We vragen aan iedereen om enkel het noodnummer 112 te bellen als er iemand in (levens)gevaar is”, laat Binnenlandse Zaken weten. Omdat er opnieuw hevige onweders voorspeld worden - met code oranje in het zuiden van ons land - activeert de FOD vanavond opnieuw het nummer 1722 voor niet-dringende brandweerinterventies. “Het nummer 1722 moet ervoor zorgen dat de noodcentrales 112 niet overbelast geraken bij onweer en dat mensen die in levensgevaar zijn niet nodeloos moeten wachten.”

Ben je wel in (levens)gevaar? Bel naar het noodnummer 112 en blijf zeker aan de lijn. Als je belt naar 112 omdat je dringend hulp nodig hebt van de brandweer of een ambulance, wacht dan rustig op antwoord. Haak niet in, want daardoor kom je opnieuw aan het begin van de wachtlijst te staan.

Ben je niet in (levens)gevaar? Bel naar 1722 of kijk online of je lokale brandweerzone een e-loket heeft. Mensen die niet meteen binnen geraken op het nummer 1722 door het grote aantal oproepen, kunnen best aan de lijn blijven. Geraak je toch niet binnen, bel je beter later nog eens terug. Je kan ook nakijken of je lokale brandweer een e-loket heeft of zelf nog en extra nummer heeft geopend. Bel in elk geval niet naar het noodnummer 112.

Meer info op https://www.112.be/nl/niet-dringend

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees